Hlavní obsah

Rusko - Finsko 2:3 PPFinové si na závěr Channel One Cupu připsali další vítězství a vyhráli celý turnaj

Hokejisté Finska porazili v závěrečném utkání Channel One Cupu v Moskvě domácí Rusko 3:2 v prodloužení. Seveřané tím pádem vyhráli i celý turnaj, a to díky lepšímu procentuálnímu bodovému zisku. Sami uspěli i potřetí v turnaji, sborná má na kontě rovněž tři vítězství, ale při mimořádné účasti Kanady odehrála jako jediný účastník čtyři zápasy. Finové se naproti tomu neutkali se Švédy. V čase 64:30 rozhodl technickým gólem Sakari Manninen, jenž se prosadil podruhé v utkání.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Fin Sekari Manninen (v modrém) dává třetí gól svého týmu proti Rusku.

Článek

Rusové začali náporem a gólman Säteri, který vychytal ve čtvrtek v Praze výhru 3:2 po nájezdech nad českým týmem, se musel mít na pozoru. V osmé minutě předvedl fantastický zákrok proti zakončení Čisťakova zblízka. Do vedení ale šli Finové, poté co v 19. minutě propasíroval kotouč za Fedotovova důrazný Merelä.

Zkraje druhé části se oba celky prostřídaly v přesilových hrách. Finové mohli odskočit na dvoubrankový rozdíl, ale Markus Granlund neuspěl. Stejně dopadl na druhé straně už při hře v plném počtu Gricjuk. Sám proti Säterimu neuspěl Gusev. Ve 36. minutě se sborná přece jen dočkala: od tyčky odražený kotouč poslal do odkryté branky Minulin.

Hned v úvodních sekundách třetí části zazvonil na brankovou konstrukci Kirill Marčenko. Jenže pak fauoval Kadějkin a Manninen úspěšnou dorážkou vrátil vedení na stranu Finů. Také ti ale pykali za prohřešek proti pravidlům. V 56. minutě vypálil v přesilovce Vojnov a bylo vyrovnáno.

Sudí na ledě nejprve rozpažili na znamení, že gól nebude uznán, neboť Kirill Marčenko se na hranici brankoviště lehce otřel o finského gólmana. Následovalo dlouhé zkoumání videa a postupně podle vývoje situace také protesty z obou střídaček, ale nakonec platil stav 2:2 a zápas dospěl do prodloužení.

V něm byl velmi blízko gólu Hietanen, ale Fedotova zachránila tyčka. Rusové pak zkoušeli risk s hrou bez gólmana ve třech proti čtyřem, jenže ten jim nevyšel. K odraženému puku se dostal Manninen, přesprintoval celé hřiště, a když byl kousek před prázdnou brankou podražen, sudí museli uznat technický gól.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - Finsko 2:3 po prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 36. Minulin (Grigorenko, N. Gusev), 57. Vojnov (Tolčinskij, K. Semjonov) - 19. Merelä (Joonas Nättinen, Salomäki), 45. S. Manninen (Kemppainen, Hartikainen), 65. S. Manninen (Kemiläinen). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Sidorenko (Rus.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 8544.
Rusko: Fedotov - Vojnov, Čisťakov, A. Marčenko, Tělegin, Minulin, Nikišin, Šaripzjanov - Čibisov, Kadějkin, K. Marčenko - M. Grigorenko, Karnauchov, Gusev - Gricjuk, K. Semjonov, Tolčinskij - Plotnikov, Galimov, V. A. Tkačov - Kameněv. Trenér: Alexej Žamnov.
Finsko: Säteri - Kaski, Pokka, Kemiläinen, P. Seppälä, Hietanen, Pelli, M. Seppälä - Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund - J. Karjalainen, Kemppainen, Komarov - Ojamäki, Pärssinen, Nurmi - Merelä, Joonas Nättinen, Salomäki - Nenonen. Trenér: Jukka Jalonen.
Konečná tabulka Channel One Cupu:
1.Finsko3120010:56
2.Rusko4301012:87
3.Kanada310027:92
4.Švédsko310024:62
5.ČR300126:111
Pozn.: Při nestejném počtu odehraných zápasů rozhodl o pořadí bodový průměr. Za výhru se udělovaly dva body.
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Finsko6320118:108
2.Švédsko6400215:108
3.Rusko6301215:147
4.ČR6001511:241
Pozn.: Z Channel One Cupu se Finsku a Švédsku započítaly duely s Kanadou a za výhry se udělovaly dva body

Reklama

Související témata: