Hlavní obsah

Finsky umíme jen nadávat, smějí se reprezentanti Mašín a Zábranský. Sever si pochvalují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba působí ve Finsku druhou sezonu a letos oba nasbírali po dvou gólech a jedné asistenci. Obránci Dominik Mašín s Liborem Zábranským hrají ve svých týmech kolem 19 minut na zápas. Šestadvacetiletý bek Ilvesu i o čtyři roky mladší hráč Jukuritu si navíc zahráli spolu na turnaji Karjala i loni. Teď se opět potkávají a tvoří mladou „finskou“ obrannou dvojici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Mašín na archivním snímku.

Článek

Jejich jména nefigurovala mezi nejžhavějšími kandidáty na úvodní turnaj sezony, obě se ale v nominaci Kariho Jalonena objevila. Možná i díky tomu, že dva zápasy se odehrají právě ve Finsku. „Byla to speciální motivace. Přijedou se podívat trenéři i pár spoluhráčů," podotýkal Zábranský.

S reprezentačním parťákem se zná z národního týmu i Skandinávie. „Sedneme si," pochvaloval si. A Mašín přitakával. „Navíc je super, že Libor je pravák, takže na rozdíl od klubu si můžu zahrát nalevo, kde to mám radši," liboval si. O účast na Karjale ale málem přišel. Před začátkem srazu se totiž dostal do kontaktu s člověkem nakaženým covidem a musel čekat na výsledek testu. „Trochu jsem se bál. Ale naštěstí to klaplo. Na nároďák jsem se těšil," říkal Mašín.

Severské angažmá si nemůže vynachválit. Stejně jako Zábranský. „Nejlepší možný krok. Měl jsem nedostatky v bruslení, proto jsem se rozhodl jít do Finska, které mě donutilo se v něm hodně zlepšit," vysvětloval Zábranský, jehož v Jukuritu koučuje bývalý hráč s 1231 zápasy v NHL Olli Jokinen. „Tréninky jsou fakt tvrdé. Klidně dvakrát denně hodinu a čtvrt dlouhé. Posunul jsem se díky tomu i po fyzické stránce," vnímal rodák z Brna.

Do Finska se přesunul z Karlových Varů, zatímco Mašín v průběhu loňské sezony z ruského Chabarovsku. „Změnu už jsem potřeboval. Nesnášel jsem dlouhé cestování, několikahodinové časové posuny mě vždy semlely. Nevěděl jsem, jestli je den, nebo noc," vysvětloval.

Na severu mu vyhovuje i jiná mentalita. „Když jsem udělal chybu v KHL, kouč na mě řval rusky. Já jen koukal a nic jsem nerozuměl. Tady za mnou trenéři přijdou a v klidu mi řeknou, že se chyba může stát," popisoval odchovanec Kolína a Slavie.

V Ilvesu, stejně jako v Chabarovsku, potkává víc krajanů. Aktuálně působí s gólmany Markem Langhamerem, rovněž nominovaným do reprezentace, Jakubem Málkem a mladým forvadem Jakubem Kosem. „Máme tu českou kolonii, což je super. Moje nebo Markova přítelkyně vaří a občas pozveme všechny kluky na večeři," říkal Mašín.

České spoluhráče, konkrétně bratry Kovařčíkovy, má i Zábranský. „Mohl jsem klukům trochu pomoct, jako mně před rokem pomohl Šimon Stránský. S ním jsem si hodně sedl a sblížili jsme se," vzpomínal.

Příklep s Jakubem KoreisemVideo: Sport.cz

Rodnou řečí si tak ve Finsku mohou popovídat častěji než jen s přítelkyněmi. Přiznávají, že na severu si vystačí jen s angličtinou. „Finsky umím jen pár nadávek, je to složitý jazyk," usmíval se Mašín.„Já se ho naučit chtěl, ale po týdnu jsem to vzdal. Obdivuju Ondru Kovařčíka, šprtá se dost a zvládá solidně mluvit," chválil Zábranský mladší, syn majitele brněnské Komety a Jalonenova asistenta.

„Jsem už zvyklý, že mě táta trénuje. Bylo to tak i v Brně. Nemám problém oddělovat role kouče a táty. Akorát on na mě byl dřív asi ještě tvrdší než na ostatní," dodal s úsměvem odchovanec Komety.

Reklama