Hlavní obsah

Fotbalový fajnšmekr z hokejové branky: Fandí anglickému ekoklubu ze 4. ligy a má strach chytat míče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímý přenos oblíbené fotbalové Slavie proti AS Řím ve čtvrtek vpodvečer prováhá, sám totiž bude v plném zápřahu, neboť ho ve stejnou dobu čeká premiéra v hokejové reprezentaci. Nicméně zpětně si pustí alespoň sestřih, protože brankář Jakub Málek je fotbalový fanoušek i fajnšmekr. Koneckonců kdyby ho kouč Radim Rulík nepovolal na Karjalu, tak by reprezentační pauzu strávil na fotbale v Anglii či Lize mistrů v Miláně. „Ale zvítězily příjemnější povinnosti,“ usmíval se v pořadu Příklep.

Málek fanoušek fotbalu: Sleduju i 4. anglickou ligu, ale do branky bych si nestouplVideo: Sport.cz

 
Článek

Chcete jméno nejoblíbenějšího Málkova klubu? Tak to budete možná trochu v rozpacích, protože Forrest Green Rovers ze čtvrté nejvyšší anglické ligy znají nejspíš jen skuteční experti. „Jednou jsem si zapnul FIFA na PlayStationu, chtěl jsem si najít klub z nižších soutěží a zalíbil se mi tenhle, aniž bych věděl proč. Jsou to tak čtyři roky a od té doby jsem jejich fanoušek,“ líčí Málek.

Do pětitisícového Nailsworthu, kde klub sídlí, dokonce už dvakrát osobně vyrazil, doma má i tři různé dresy, které tým obléká. Nicméně jestli čekáte, jak výjezd do Anglie byl pro něj úchvatným a nezapomenutelným zážitkem, tak nezapomenutelný sice skutečně byl, jen v jiném slova smyslu. Jeho nejlepší kamarád, který ho tenkrát doprovázel, mu dokonce řekl: „Sem už nikdy.“

Je to totiž ve fotbalových luzích a hájích dosti zvláštní klub, který smýšlí tuze ekologicky a udržitelně. Takže dresy jsou vyrobeny z bambusových vláken a odpadu z kávových zrn. Trávník sekají pouze elektrické sekačky, hráči i vedení jsou vegani a veganské jídlo se na stadionu podává také fanouškům, tudíž pivo si sice dáte, ale na klobásu zapomeňte.

„Z toho jídla jsem se skoro pozvracel,“ řekne Málek.

Fotbal má v malíku i proto, že jeho velkou vášní je počítačová hra Football Manager. „Na to jsem úplně blázen a sleduji kluby, co hrají za taktiku.“

Příklep s Jakubem MálkemVideo: Sport.cz

Sám fotbal hraje za Juřinku u Valašského Meziříčí, jenže ač je hokejovým brankářem, který měří 194 centimetrů, chodí do útoku. „Tam nic nezkazím! Ale zásadně nehlavičkuji, protože mě to bolí. A jít do branky? Do té bych měl hrozný strach si stoupnout. Myslím, že ten míč nejde chytnout, jak velkou rychlostí letí,“ překvapí muž, jehož povoláním je přitom zastavovat tvrdé a bolavé rány pukem.

Když mu ale moderátor Příklepu Honza Homolka, sám někdejší fotbalový brankář, řekl, že nejkrásnější pohled na fotbal je právě z gólmanského území ve velkém vápně, tak Málka nalomil. „Asi to budu muset přehodnotit.“

Kdo ví, třeba si příště za Juřinku hokejový reprezentant už stoupne do branky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.