Hlavní obsah

Střelec Kodýtek oslnil Finsko: Někdy to tam vypadá jako letecké závody, moc se nepřemýšlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zahraniční štace mu zatím sedí exkluzivně. Útočník Petr Kodýtek přijel na první sraz hokejového národního týmu v sezoně coby nejlepší střelec finské ligy. Z české kolonie z Ilvesu byl na turnaj Karjala nominován společně s obráncem Dominikem Mašínem a brankářem Jakubem Málkem. „Myslel jsem, že si od sebe trochu odpočineme. Ale jsem rád, že tu jsme ve třech,“ usmívá se 25letý plzeňský odchovanec.

První zahraniční štace mu sedí, Petr Kodýtek vede pořadí střelců finské ligy. V Tampere teď bude hrát i s reprezentací.Video: Sport.cz

 
Článek

Dvanáct branek v jednadvaceti zápasech. Díky čemu se vám ve Finsku tak daří?

Ani netuším. Asi mi liga prostě sedí. Dost gólů jsem dal z předbrankového prostoru, tam se mi daří. Ve slotu těžím ze své rychlosti, umím se uvolnit. A z tohohle prostoru góly padají. Ale snažím se být nohama na zemi. Nechci ze sebe dělat něco, co nejsem.

Odstartovala éra Radima Rulíka u hokejové reprezentace. První trénink slušný, klíčem je komunikace, hodnotil nový kouč. Video: Sport.cz

Adaptovat na nové prostředí jste se zvládl hned?

Mám pocit, že úplně ne. Zvykal jsem si na styl hokeje. Je jiný než extraliga, rychlejší. Někdy to vypadá jako letecké závody, ani se tam moc nepřemýšlí. Ale nerad to srovnávám, ve Finsku jsem jenom chviličku. Bylo náročnější se tam zabydlet, protože jsme se přestěhovali i s přítelkyní a pejskem. Ale teď už víme kudy kam, a taky v kabině se cítím líp.

I díky třem českým spoluhráčům?

Rozhodně. Potřeboval jsem od nich vědět spoustu věcí, jak fungovat ve městě, kam chodit nakoupit a tak podobně. A je fajn si občas pokecat česky.

Finsky jste se už trochu naučil?

Neumím ani slovo. Teda možná dvě, z toho jedno sprosté. (usmívá se) Občas je to trochu problém, protože týmové porady máme ve finštině. Ale spoluhráči se o nás dobře starají a všechno nám překládají.

Co pro vás znamená, že sobotní i nedělní duel odehrajete v Nokia areně v Tampere, tedy v domově Ilvesu?

Příjemný bonus. Fanoušci v Tampere mají hokej fakt rádi a táhne je to na stadion. Aréna je nádherná. Zázemí tam tedy má i konkurenční Tappara, ale ani nepociťuju, že tam hrají dva týmy, Skoro se nepotkáme, maximálně v garážích.

Jaké jsou úvodní tréninky pod novým realizačním týmem reprezentace včetně Tomáše Plekance?

Změny se zatím nedají úplně hodnotit. Ale přínos Plekyho je hned znát. Celou kariéru ho zdobilo buly, teď nás ho učí. Může mi hodně pomoct. Už během prvního tréninku jsem za ním zajel a bavili jsme se o typech vhazování, které sám praktikoval.

Tomáš Plekanec se necítí jako trenér. Cepoval hráče na buly a líbilo se mu, jak reagovali. Video: Sport.cz

Stihl jste během krátké návštěvy Česka aspoň navštívit rodinu?

Přiletěl jsem v neděli, takže narychlo ano. Poprvé se odloučit pro mě bylo těžké. V Plzni jsem vždycky mohl vypadnout za blízkými, ve Finsku hledám psychický odpočinek spíš v přírodě.

Sledujete, jak se po vašem odchodu vede plzeňským hokejistům?

Pár zápasů jsem viděl. Vždycky si s přítelkyní pustíme alespoň část zápasu. Snad se kluci dostanou v tabulce výš. Občas jim napíšu, ale nejsme v tak intenzivním kontaktu. Teď na sraze můžu pokecat s Domínem (Dominikem Pavlátem) a Zámkem (Petrem Zámorským), tak aspoň zase uslyším nějaké drby.

Reklama