Hlavní obsah

Fotbalový zázrak uhranul trenéra víc než Nagano

Hokejový trenér Slavomír Lener byl u historického triumfu českého týmu na olympiádě v Naganu. Jeho velkou láskou je ale také fotbal. „Speciálně fandím národnímu týmu, všechno historicky sleduji, i když hrajeme s nejslabším," svěří se expert v pořadu Příklep na Sport.cz. V hlavě pořád nosí bělehradskou penaltu Antonína Panenky, která znamenala triumf fotbalistů na ME. „Možná má ta jedna střela světově větší přesah než naše zlato," říká.

Jedna jeho střela má světově větší přesah než zlato z Nagana. Lener velebí legendu v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Z hokejového světa má spoustu zážitků a příhod, může vzpomínat na největší úspěchy, protože byl v roli kouče osobně u toho. Místo v srdci má ale Slavomír Lener i pro fotbal. „Mám tam třeba zapsaný Bělehrad a Tondu Panenku. Byť to bylo v uvozovkách jen mistrovství Evropy. Ale porazit takhle silný tým Německa, a ještě takovou brankou," líčí s uznáním bývalý trenér národního týmu.

Jeho pocity umocňuje fakt, že si se střelcem legendární penalty Antonínem Panenkou měl možnost společně zahrát golf. „Vždycky mám ten hřejivý pocit. Jeho penalta, to byl zázrak, který se stal a dodneška mě to hřeje," konstatuje Lener v pořadu Příklep.

Příklep s hokejovým expertem Slavomírem LeneremVideo: Sport.cz

Když se v televizi objeví záběry ze zmíněného utkání s Německem a následný rozstřel o titul, je i po letech ve svém živlu. „Dodneška můžu tu penaltu s napětím sledovat. Jestli jí Tonda dá a jak jí kopne. Jestli jí zase kopne do toho prostředka," směje se Lener a dodává, že by fotbalistům také přál zažít své Nagano.

Reklama