Hlavní obsah

Hertl a Šimek asi ne. Další posily z Ameriky Nedvěd vyhlíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct krajánků ze zámoří se představí na Betano Hockey Games v Brně. Generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd má v merku i další jména z Ameriky. U některých ale musel účast na domácím světovém šampionátu v Praze téměř vyloučit.

Hokejovou reprezentaci posílí deset hráčů z NHL. Koho z týmů extraligových finalistů si Radim Rulík ještě rozmýšlí.Video: Sport.cz

 
Článek

Na seznamu jmen se nachází nejen hráči, jež aktuálně bojují v NHL, ale také ti, kteří hrají farmářskou soutěž AHL. I tam se pro kouče Radima Rulíka rýsují zajímaví hráči. „Na listu máme Davida Jiříčka, Jiřího Smejkala i Radima Šimka,“ přiznal na pondělní tiskové konferenci Nedvěd.

Jaké jsou jejich šance na nominaci?

Smejkal by se asi připojil, kdyby byl fit. V neděli ale vyhráli, takže to není na pořadu dne. Dlouhý rozhovor jsem měl s generálním manažerem Detroitu o Radimu Šimkovi.

A jak dopadl?

Trenéři si bohužel přejí, aby zůstal na farmě. Je tam lídr, takže Detroit se rozhodl ho neuvolnit. Leda kdyby nehrál, to by nám ho poslali prvním letadlem.

Jaká je situace u Jiříčka?

Šance je u něj malinko větší než u Šimka. S Columbusem jsem v kontaktu a snažím se, aby nám ho před mistrovstvím uvolnili. Garantovat to ale nemůžu.

Na farmě Buffala jsou také Lukáš Rousek či Jiří Kulich. Nad nimi jste uvažovali?

Ani jeden nepřijede. U nich sehrálo roli, že s nimi nemáme zkušenost z mistrovství světa. Kdyby ta možnost byla, určitě jsme se na ně chtěli podívat během našeho kempu. Hrají ale play off, takže se to nestane.

K Jakubu Vránovi a Davidu Špačkovi přibylo v nominaci do Brna i tak dalších deset krajánků z NHL. Má někdo z nich místo na šampionátu jisté?

David Pastrňák (směje se). Ne, dělám si srandu. Pro všechny je to nominační turnaj, tak se rozhodl trenérský štáb.

Jste v kontaktu s hráči, kteří hrají play off NHL?

Se všemi, ale je otázka, jaký bude jejich zdravotní stav a zda je kluby uvolní. Třeba Tomáš Hertl má zájem, ale nemyslím si, že by ho Vegas pustilo, i kdyby prošel výstupními prohlídkami. Ale domluvení s ním jsme, chtěl by reprezentovat.

Záznam: Nominace hokejové reprezentace na České hry v BrněVideo: Sport.cz

Ze zámoří přicestovali také tři gólmani.

Přemýšleli jsme i nad jinou variantou, ale tahle nám dávala největší smysl.

Má Radim Rulík nastavené nějaké maximum hráčů z Ameriky?

Ne, to vůbec nehraje roli. Jde o kvalitu a ty hráče samotné. Kdybychom měli sedmnáct hráčů z Evropy a zbytek z NHL s tím, že máme kvalitu, nikdo s tím nebude mít problém. Když máš nálepku NHL, neznamená to, že ti budeme garantovat místo.

Budete čekat na hráče z druhého kola play off NHL?

Pohráváme si s tou myšlenkou. Asi by byla škoda si tuhle možnost nenechat otevřenou, i když klukům přejeme, aby došli co nejdál. Může ale vypadnout Boston (Pastrňák), Vancouver (Hronek). Byla by škoda si na takové hráče nesáhnout.

Máte deadline, dokdy budete na posily čekat?

Nemáme. Teď bylo prvořadé dát do kupy nejlepší mužstvo na turnaj v Brně.

Sledujete nominaci ostatních týmů? Šampionát v Praze bude hvězdně obsazený.

Praha láká. Už jsem dopředu avizoval, ať se připravíme na silné týmy. Mistrovství je každý rok, ale Praha je něčím specifická.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.