Hlavní obsah

Špaček junior už pálí za repre: První gól jsem si moc užil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo potřebuje na premiérový reprezentační gól desítky zápasů, talentovaný 21letý obránce David Špaček se prosadil hned při svém druhém utkání v národním týmu. Na asistenci z pátečního zápasu navázal gólem v sobotním duelu, ve kterém Češi porazili domácí Slovensko 4:1. „Myslím, že pro každého je sen si zahrát za národní tým a ještě k tomu dát gól, je to fakt nádhera. Moc jsem si to užil,“ rozplýval se.

Doma jsem dostal pochvalu, je to splněný sen, raduje se David Špaček. Podle trenérů hráč s obrovským potenciálemVideo: Sport.cz

 
Článek

Bratislava (od našeho zpravodaje) – Jako správný moderní obránce se nebál šlápnout i dopředu, rozjel se po pravém křídle, dostal přihrávku a zavěsil jako zkušený kanonýr. „Sehráli jsme to přes levé křídlo, protečovali jsme to, ve středním pásmu mi to nahrál Ondra Kaše. Já už jsem věděl, že toho beka překonám. Dostal jsem to jako na podnose. Stačilo zamířit a dát gól,“ usmál se stříbrný medailista z loňského šampionátu dvacítek.

Syn slavného beka Jaroslava Špačka, olympijského šampiona a trojnásobného mistra světa, volal domů tátovi už po úvodním střetnutí. „Dostal jsem pochvalu za dobrý výkon. Moc jsem to neřešil, chtěl jsem se v dalším zápase předvést ještě líp,“ podotkl. A to se mu povedlo.

Sestřih sobotního zápasu Slovensko–ČeskoVideo: Český hokej

Nejen gólem, ale i předvedenou hrou a nebojácným výkonem. „Snažím se hrát dobře dozadu, a když to jde, podpořit útok. Asi každý bek to má rád. I jako obránce rád dávám góly,“ přiznal talent působící na farmě Minnesoty v Iowě. „Letos jsem v klubu tolik nebodoval, o to víc mě teď těší, že se mi povedlo prosadit v národním týmu,“ pokračoval.

Šanci dostal i v přesilovce, v níž tedy jednou chyboval a nabídl Slovákům brejk. „Puk mi přeskočil hokejku, ale trenéři mi řekli, že se nic neděje. Pokračoval jsem dál,“ líčil. Právě s realizačním týmem se dobře zná ze šampionátu dvacítek v Halifaxu. „Systém mám zažitý, to mi pomáhá,“ mínil Špaček.

A jeho výkony si pochvaloval i kouč Radim Rulík. „Už loni jsem tvrdil, že když bude mít štěstí na organizaci, nakoukne do NHL. Bohužel se to nestalo, hrál na farmě, ale i tak je to hokejista s obrovským potenciálem. Už v tak mladém věku má nejen talent, ale i skvěle nastavenou hlavu,“ oceňoval trenér.

Kdo opustí hokejovou reprezentaci před dalším srazem? Po vyhraných zápasech se vyřazuje těžko, přiznává Radim Rulík Video: Sport.cz

Špaček solidně zvládl i přechod do dospělého hokeje. V Iowě si postupně vydobyl místo na přesilovkách i v oslabeních. „Ale aklimatizace nebyla vůbec snadná. Postupně jsem si zvykal na rychlejší hru a jiný styl. Konec sezony už byl dobrý,“ popisoval rodák z Columbusu závěr ročníku, na jehož konci přišla nečekaná pozvánka do reprezentace.

Jestli si však vybojoval místo pro nadcházející České hokejové hry v Brně, potažmo i samotný domácí šampionát, zatím plzeňský odchovanec netuší. „Napětí cítím. Ale myslím, že jsem odehrál dva dobré zápasy. Snad se v kádru udržím, je to můj cíl. Snažím se prostě hrát co nejlépe a uvidíme, jestli to bude stačit na mistrovství. Byl by to pro mě splněný sen,“ uzavřel Špaček.

Reklama