Hlavní obsah

Hokejisté na juniorském MS nezklamali, řekl kouč Přerost

Čeští hokejisté sice nedokázali na mistrovství světa hráčů do 20 let ukončit devítileté čekání na medailový zisk, přesto konečným šestým místem svého kouče nezklamali. Trenér Miroslav Přerost po čtvrtfinálové prohře s Finskem prohlásil, že byl s výkony svých svěřenců vcelku spokojený. I proto, že v prosinci tým do Malmö neodcestoval s velkými ambicemi a v kádru byla řada mladších hráčů, kteří mohou na juniorském šampionátu startovat i na přelomu letošního a příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost

Článek

"Měli jsme zde poměrně mladé hráče, kteří rozhodně nezklamali. Chtěli jsme hrát dobře s favority, což se nám až na výjimku s USA povedlo. Byli jsme ale jen malý krok od postupu do semifinále, což samozřejmě hodně bolí," řekl Přerost spolupracovníkovi ČTK. "I na hráčích bylo vidět, že jsou nesmírně zklamaní. Sahali jsme po vítězství," poukázal Přerost na fakt, že Češi ve čtvrtfinále vedli 3:1, ale po soupeřově obratu v třetí třetině nakonec prohráli 3:5.

Počínání národního mužstva mohlo skončit v základní skupině velkým fiaskem, postup do play off si tým kapitána Petra Šidlíka zajistil až výhrou nad Slovenskem v posledním duelu. "Přijeli jsme sem hrát dobrý hokej. Ve čtvrtek nechybělo mnoho k postupu do semifinále, což mohlo znamenat velký úspěch pro naši zemi, bohužel se to nepovedlo. Myslím si ale, že můžeme být v podstatě celkově spokojeni," uvedl Přerost.

Šidlík roli kapitána zvládl

Šidlík se podle něho chopil role kapitána zodpovědně. "Byl dobrým kapitánem, společně se Simonem, Plutnarem a dalšími dali mužstvo dohromady, tým pod jejich vedením šlapal. Kämpf, Kaše, Vrána, ti všichni ukázali velký potenciál a zlepšení během půlky sezony. Pokud budou mít takovou výkonnost i nadále, mají před sebou slibnou budoucnost," konstatoval Přerost.

Český výběr neměl ve Švédsku výraznou osobnost, jakou byl například před rokem Tomáš Hertl. Hrál ale týmově. "Myslím si, že někteří jako Dominik Simon a další by se mohli v budoucnu objevit v seniorské reprezentaci. Tito hráči mají rozhodně velký potenciál," uvedl Přerost.

Příjemným překvapením pro něho bylo také počínání gólmana Marka Langhamera, který se postupem času vypracoval na post jedničky a odváděl skvělé výkony. "Věděli jsme o něm, měli jsme spoustu informací o tom, jak se mu v zámoří daří. O jeho kvalitách jsme vůbec nepochybovali a domnívám se, že tady za sebou zanechal dobrou stopu," konstatoval hlavní trenér.

Jedním z lídrů sedmnáctiletý Pastrňák

Velkým příslibem do budoucna může být teprve sedmnáctiletý David Pastrňák, který patřil vždy k těm nejvýraznějším hráčům na ledové ploše. "Je obdivuhodné, že v takovém raném věku patřil k lídrům našeho týmu. Udělal velký krok směrem k velkému hokeji a je perspektivní," řekl Přerost.

Češi však mají poněkud omezený výběr mladíků. "Nikdy jsme si nemohli moc vybírat, nemáme takovou základnu jako například Kanada, kterou jsme ale také dokázali s tímto týmem porazit. Bohužel se nám to ale nemůže dařit pravidelně," poukázal Přerost na nejvydařenější český zápas na MS. Kanadu dokázali juniorští reprezentanti porazit poprvé od roku 1993.

Přerost vedl český tým na MS hráčů do 20 let počtvrté za sebou. Loni sice tvrdil, že by rád ve funkci skončil, letos však nic podobného už neřekl. "Uvidíme, co ukážou další dny. Zatím bych to řešit nechtěl. Každopádně nepopírám, že bych rád zůstal," dodal Přerost, který je profesionálním trenérem Českého svazu ledního hokeje.

Reklama

Související témata: