Hlavní obsah

Hokejisté Švédska mají v nominaci na České hry šest posil z NHL

Šest posil z NHL mají hokejisté Švédska v nominaci na České hry v Göteborgu a v Brně. Kouč Sam Hallam může počítat s obráncem Rasmusem Sandinem z Washingtonu a útočníky Jonatanem Berggrenem i Lucasem Raymondem z Detroitu, Jakobem Silfverbergem z Anaheimu, Alexanderem Nylanderem z Pittsburgh a Fabianem Zetterlundem ze San Jose. Kvarteto Sandin, Raymond, Nylander a Zetterlund bude na Českých hrách v reprezentaci Tří korunek debutovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olle Alsing ze Švédska a Filip Chlapík z Česka během utkání hokejové reprezentace v rámci Turnaje Karjala, Česko - Švédsko, hrané 10. listopadu 2022 v Českých Budějovicích.

Článek

Berggren byl v přípravě před loňským šampionátem ve Finsku, ale do kádru se nedostal. Jako jediný má z posil ze zámoří pro České hry zkušenosti z velkých akci Silfverberg, která má stříbro z MS 2011 i z na olympijských her v Soči o tři roky později. Dvaatřicetiletý útočník reprezentoval také v roce 2016 na Světovém poháru v Torontu.

Představí se také jako další debutant dvacetiletý brankář Jesper Wallstedt, jenž strávil tuto sezonu na farmě Minnesoty v Iowě v AHL. Jistou posilu pro šampionát mají Švédové z Arizony: obránce Patrika Nemetha. Bývalý hráč Dallasu, Colorada, Detroitu a New York Rangers se k týmu připojí až před MS.

Nominace hokejistů Švédska na České hry v Göteborgu a Brně (4.-7. května):
Brankáři:
Marcus Högberg (Linköping)
Lars Johansson (Frölunda)
Jesper Wallstedt (Iowa/AHL)
obránci:
Lukas Bengtsson (Växjö)
Hardy Häman Aktell (Växjö)
Joel Persson (Växjö)
Christian Folin (Frölunda)
Anton Lindholm (Leksand)
Jonathan Pudas (Skelleftea AIK)
Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.)
Rasmus Sandin (Washington/NHL)
útočníci:
Jonatan Berggren (Detroit/NHL)
Lucas Raymond (Detroit/NHL)
Jacob de la Rose (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Marcus Sörensen (Fribourg-Gottéron/Švýc.)
Isac Brännström (Lulea)
Leo Carlsson (Örebro)
Dennis Everberg (Rögle)
Linus Johansson (Färjestad)
Pär Lindholm (Skelleftea AIK)
André Petersson (HV 71)
Oscar Lindberg (Bern/Švýc.)
Alexander Nylander (Pittsburgh/NHL)
Dennis Rasmussen (Davos/Švýc.),
Jakob Silfverberg (Anaheim/NHL)
Fabian Zetterlund (San Jose/NHL)

V kádru na České hry má kouč Hallam i tři mistry světa. Útočník Oscar Lindberg byl u triumfů v roce 2013 doma ve Stockholmu i o čtyři roky později v Kolíně nad Rýnem a Paříži. Dennis Everberg z Rögle byl u úspěchů před šesti lety a rok nato v Kodani. Zlato z Dánska má také další forvard Jacob de la Rose z Fribourgu.

Vedle sedmi hráčů působících v Severní Americe se k týmu nově připojili beci Lukas Bengtsson, Hardy Häman Aktell a Joel Persson z mistrovského Växjö a další zadák Jonathan Pudas z celku poraženého finalisty Skelleftea AIK.

Švédové vstoupí do turnaje ve čtvrtek doma v Göteborgu proti Švýcarsku od 19:00. Po přesunu do Brna je čeká v sobotu duel s Českem (16:00) a v neděli v poledne derby s Finskem. Tabulku Euro Hockey Tour vedou Švédové po třech turnajích o pět bodů před druhými Čechy.

Reklama