Hlavní obsah

Hokejisté zahájili 33 dní před MS přípravu

MLADÁ BOLESLAV

Třiatřicet dní před zahájením mistrovství světa v Lotyšsku odstartovala příprava české hokejové reprezentace. V Mladé Boleslavi v pondělí vyjelo pod vedením trenéra Aloise Hadamczika a jeho dvou nových asistentů Josefa Palečka a Františka Musila na led dvaadvacet hráčů. Většina z nich má ale mizivé šance, že se bude v Rize pokoušet obhájit zlaté medaile z Vídně.

Článek

Přesto by se v reprezentačním dresu měli v soutěžním zápase objevit. Velká část tohoto výběru odehraje dvě přípravná utkání se Slovenskem, která se uskuteční 19. a 20. dubna v Ostravě a v Žilině. "Chtěl bych, aby všichni hráči, kteří jsou tady, do bojů se Slovenskem zasáhli. Samozřejmě někdo více, někdo méně. Může se stát, že se připojí ještě čtyři pět hráčů. Všichni s námi ale budou trénovat, a tak je na místě dát jim šanci," řekl kouč Hadamczik novinářům na pondělním srazu.

V současném týmu jsou hráči z klubů, které nepostoupily do play off či vypadly v prvním kole. Šestice z nich doufá, že premiérově oblékne dres národního mužstva. To se zatím nepodařilo gólmanovi Lukáši Mensatorovi, obránci Janu Holubovi a útočníkům Aleši Padělkovi, Jaroslavu Kracíkovi, Janu Peterekovi a Jiřímu Polanskému.

Peterek se dočkal až ve 34 letech

Mensator již v přípravě reprezentace byl, loni před MS se ale do branky nakonec nedostal. "Letos doufám, že do zápasu nakouknu, abych měl reprezentační start. Udělám maximum pro to, abych tady zůstal co nejdéle," řekl Mensator ČTK. Obdobný cíl má i Peterek, jenž se premiérové pozvánky dočkal až ve 34 letech. "Nic velkého od toho neočekávám, ale alespoň jeden zápas bych chtěl odehrát," uvedl třinecký kapitán.

Reprezentace se bude v Mladé Boleslavi připravovat až do čtvrtka, poté dostanou hráči volno a v pondělí se ve středočeském městě sejdou opět. Nyní je čeká "náběhový týden". "Potřebují si zvyknout na pravidelnou zátěž. Budeme dávat dohromady jednotlivé pětice a pomalu zvykat na systém hry," nastínil Hadamczik plán příštích dní.

Čekání na konec semifinále

Příští pondělí by se mu měli hlásit i další hráči, například obránce Jan Hejda z ruského Chimiku. Není vyloučeno, že tým doplní i zástupci vyřazených extraligových semifinalistů. "Čekáme, jak vše dopadne. Máme vyhlídnuté hráče, ale zatím nikoho nekontaktujeme," uvedl Hadamczik, jenž chce zapojení reprezentantů do přípravy upřesňovat podle náročnosti jednotlivých sérií a zdravotního stavu jednotlivých hráčů.

Dnešní odpolední trénink byl první, který Hadamczik vedl s novými asistenty Palečkem a Musilem. Kompetence si rozdělili již minulý týden na setkání v Olomouci. "Řekli jsme si, jak si vše představujeme. Tréninkový proces povedu já a Pepa Paleček. Franta Musil bude mít na starosti sledování hry beků a bude samozřejmě říkat svůj názor na jejich výběr," uvedl Hadamczik.

Nominace reprezentace na soustředění v Mladé Boleslavi (3. - 6. dubna):
Brankáři: Milan Hnilička (Liberec), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Adam Svoboda (Timra/Švédsko),
obránci: Martin Richter, Jan Holub (oba Liberec), Miroslav Blaťák (Zlín), Radek Philipp (Vítkovice), Jiří Hunkes (Třinec), Jiří Marušák (Petrohrad/Rusko), Martin Čech (Ufa/Rusko),
útočníci: Zbyněk Irgl, Jiří Burger, Petr Hubáček (všichni Vítkovice), Jaroslav Kudrna, Jan Peterek, Jiří Polanský (všichni Třinec), Aleš Padělek, Jaroslav Kracík (oba Plzeň), Tomáš Rolínek (Pardubice), Petr Šachl (Liberec), Jan Hlaváč (Ženeva/Švýcarsko), Miloslav Hořava (MoDo/Švédsko).

Reklama