Hlavní obsah

Inspirace pro Pešána. Když nezabere Al Pacino, zkuste Pláteníka!

Praha

Zítra to vypukne. O motivaci českých hokejistů v prvním zápase mistrovství světa v Rize proti Rusku nemusí mít kouč Filip Pešán nejspíš žádné obavy. Jenže přijdou i složitější chvíle, kdy bude muset trenérský nováček na šampionátu promluvit týmu do duše a nenechávat to na ostřílenějších asistentech Martinu Strakovi a Jaroslavu Špačkovi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Filip Pešán při utkání s Finy. Archivní foto

Článek

Vybrali jsme mu pět motivačních proslovů, kterými by se mohl nechat inspirovat:

Procítěná litanie hereckého génia

To nejlepší na začátek. Sice z kabiny NFL, zato ve špičkové kvalitě. Al Pacino jako stárnoucí kouč slábnoucího týmu z Miami ve filmu Vítězové a poražení geniálně vystavěl čtyřminutový projev, kterým dokázal vyburcovat úplně všechny.

„Podívejte se vedle sebe a uvidíte chlapa, který se obětuje pro tým, jelikož ví, že vy byste pro něj udělali to samé," hřímá božský Al. ‚Zimomriavky' naskakují při každém sledování.

‚Dnes jste nejlepší hokejový tým světa!'

Umělecká licence jednoho z největších šoků hokejových dějin. Čtyři dny před začátkem olympiády v Lake Placid 1980 dostali Američané od favorizovaných Sovětů v přáteláku desítku, o dva týdny později ale podceňovaný výběr USA způsobil ‚Zázrak na ledě' a získal senzační zlato.

Přispěla k tomu i slavná řeč kouče Herba Brookse (ve filmu ho hraje Kurt Russell). „Velké momenty se rodí z velkých příležitostí... Kdyby s námi hráli desetkrát, devětkrát vyhrají. Ale ne dnes! Dnes jste vy ten nejlepší hokejový tým světa! Tohle je vaše chvíle..."

Hlavně žádné diplomatické řeči

Přes stovku zápasů v NHL zvládl jako hráč, další skoro tisícovku odkoučoval na lavičkách Washingtonu, Anaheimu a Minnesoty. Bruce Boudreau si na diplomatické řeči v kabině moc nepotrpěl a nevadila mu ani přítomnost kamery. Ovečkina a spol. před lety za chabý výkon ‚zpucoval' na tři doby. Slůvko ‚fuck' přitom použil asi jen patnáctkrát. Realita byla mnohem zábavnější než fikce.

Old Time Hockey!

Slap Shot je oblíbený film řady zámořských hokejistů. Paul Newman v něm vede tým zoufalců Chiefs, kteří začnou vyhrávat, až když do svého rejstříku zařadí zákeřné fauly a rvačky. Někdy ale padne kosa na kámen.

„Mějte oči otevřené, líp si přihrávejte a vracejte se s křídly," sípe o pauze pomlácený Newman.

Do šatny vtrhne rozčílený majitel, aby zkrvaveným hráčům připomněl, že v hale sedí skauti z NHL, kteří se přijeli podívat na nejtvrdší tým soutěže, a ne nějakou bandu srágor. Na scénu se vrací Old Time Hockey!

Lev, medvěd a opice

Pokud nezabere apelování na týmovou soudržnost a patetické výzvy, pořád tu ještě máme českou variantu cesty k úspěchu. Z výšin stranického sekretariátu se Josef Pláteník přenese do hokejové kabiny, aby domácí tým bajkou o lvovi, medvědovi a opici nabudil k výhře nad Spartou.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Daří se. Trenér v podání Jana Přeučila je dokonce tak unešený, že po každém gólu v pražské síti odbíhá děkovat okresnímu tajemníkovi do hlediště za jeho moudrá slova.

Vybere si Pešán z této nabídky?

Reklama

Související témata: