Hlavní obsah

Jágr musel být individualista, hrát víc pro mužstvo mu trošku škodilo, vzpomíná trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpackaná účast na Světovém poháru v roce 1996 či neúspěšné mistrovství světa v Itálii o dva roky dříve. S těmito zkušenostmi z posledních reprezentačních akcí se legendární hokejový útočník Jaromír Jágr chystal před 25 lety na olympiádu v Naganu. „Už se potřeboval chytit, určitě ho to také trápilo a chtěl uspět,“ vzpomíná známý hokejový kouč a expert Slavomír Lener v pořadu Příklep na Sport.cz. Promluvil o složité pozici útočníka, který podle jeho mínění prostě musel hrát hodně na sebe.

Naganu předcházely obavy o Jágrovy výkony. Příspěvek z pořadu Příklep Video: Sport.cz

 
Článek

Lener zřejmě měl obavy, jak se hvězdný útočník bude na ledě v Japonsku prezentovat. Podle svědectví Dominika Haška z knihy "Chytám svůj život" měl koncem léta 1997 na parkovišti před Sportovní halou právě Lener oslovit gólmana s prosbou: „Promluv s Jardou Jágrem, potřebujeme, aby hrál pro mužstvo."

Vzpomínka známého kouče trochu rozhodila. „To slyším poprvé," reaguje v pořadu Příklep zaskočeně tehdejší asistent Ivana Hlinky. Nicméně událost nepopírá. „Hašan má na tyhle věci pamatováka... pamatuje si neskutečné detaily," přiznává Lener.

Proč v Naganu nejel nájezd Martin Procházka? Slavomír Lener vysvětluje v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

V hokejovém pořadu Sport.cz také prozrazuje, že vůči Jágrovi bylo potřeba volit individuální přístup. „Jarda vždycky prezentoval, že ač útočník, musí hrát plus dvacet minut, někdy musí jít i na oslabení, ač na to není specialista, ale jde o to, aby byl v dobrém rytmu," vysvětluje 68letý trenér.

Vladimír Růžička měl před Naganem zavřené dveře do reprezentace. Vzpomínka v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Byl také hráč, který váží sto plus kilo a má nějakou výšku. Takový hráč, když sedí, tak se nedostane do toho rytmu," upřesňuje.

Vysvětluje také, jak to bylo s hrou pro tým. „Jarda musel být individualita, musel hrát hodně na sebe, aby se prosazoval. (...) Když potom ten hráč hraje víc pro mužstvo, tak samozřejmě trošku ztratí body," myslí si muž, který si v roli asistenta vyzkoušel i angažmá v NHL, kde působil v Calgary a na Floridě.

Překvapení a paradoxy naganské soupisky. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Jarda potom později hrál hodně pro mužstvo a myslím si, že mu to trošku škodilo, takže najít správný balanc - hrát na sebe a hrát pro mužstvo - je třeba u takové hvězdy hrozně těžké," dodává Lener v hokejovém studiu.

Více najdete ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán