Hlavní obsah

Japonci mají o český hokej velký zájem. Prohlídky Prahy by mohly končit v nové Síni slávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas na vybudování nové kamenné Síně slávy českého hokeje je sice krátký, manažer projektu Bedřich Ščerban však v pořadu Příklep na Sportu.cz ujistil, že vše běží podle předem stanoveného harmonogramu. Otevírat by se v pražské ulici Nekázanka poblíž Václavského náměstí mělo v dubnu, aby během domácího květnového šampionátu již vše běželo bez zádrhelů.

Čas na vybudování Síně slávy je krátký, ale jedeme podle harmonogramu, líčí předseda ŠčerbanVideo: Sport.cz

 
Článek

Původní kamenná Síň slávy fungovala více než osm let v nákupním centru Galerie Harfa v bezprostřední blízkosti libeňské O2 areny. Svaz vedený prezidentem Aloisem Hadamczikem však loni v květnu smlouvu uzavíranou v době, kdy hokeji šéfoval jeho předchůdce Tomáš Král, původně platnou až do roku 2027, kvůli ekonomické nevýhodnosti vypověděl.

Současná svazová generalita tvrdí, že ke konci se provozní ztráta počítala na 14 milionů korun ročně. Nájem v Nekázance je domluvený na pět let s následnou stejně dlouhou opcí. Roční provozní náklady by se měly pohybovat okolo dvou a půl milionu korun, což je zhruba pouhých 17 procent proti Galerii Harfa. Nově se navíc počítá s tím, že Síň slávy bude možné navštívit i ve virtuální realitě.

Nová Síň slávy českého hokeje má svoji adresu v centru Prahy. Bude mít nejen kamennou podobu, ale i tu virtuální.Video: Sport.cz

„Jsem přesvědčený, že přesunutí do centra Prahy bude ku prospěchu Síně slávy. Děláme všechno pro to, abychom termín dodrželi. Zatím nevidím žádnou překážku a jsem přesvědčený, že to stihneme a využijeme mistrovství světa k propagaci hokeje a České republiky,“ ubezpečuje Ščerban, zároveň předseda návrhové komise Síně slávy a člen výkonného výboru Českého hokeje.

Ščerban se navíc pokouší zrealizovat nápad s oslovením průvodců po hlavním městě Prahy, aby do své prohlídkové trasy zařadili právě i hokejovou Síň slávy.

„Udělali bychom prohlídkové trasy po Praze, které by končily v Síni slávy. Blízkost k Václavskému náměstí a památkám v centru Prahy k tomu vybízí. Mělo by to velký vliv na návštěvnost. Český hokej je tak populární a je to takovým brandem pro republiku, že o Síň slávy určitě bude zájem,“ je si jistý bývalý reprezentační obránce, který na konci května oslaví 60. narozeniny.

Příklep s Bedřichem ŠčerbanemVideo: Sport.cz

„Už teď víme, že speciálně třeba japonští turisté mají velký zájem podívat se na historii našeho hokeje, hlavně na Nagano,“ zmiňuje Ščerban senzační olympijské zlato z roku 1998.

Reklama

Související témata:
Bedřich Ščerban