Hlavní obsah

Je to legendární stadion, říkal Jalonen po tréninku v Edenu. A zvolil svižné tempo

Na stadioně, kde kdysi jako hráč řádil Vladimír Růžička i filmový kouč Luboš Hrouzek, absolvovala hokejová reprezentace svůj první trénink před Švýcarskými hrami. Na ledě pražské Slavie měl trenér Kari Jalonen k dispozici pět kompletních útočných formací a čtyři obranné páry. V Praze ho ještě čekají další dva tréninky, ve středu odpoledne se pak přesune národní tým do Finska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Kari Jalonen.

Článek

„Je to legendární stadion. Je tady trochu zima, ale zase je led skvělý," usmíval se po tréninku trenér Kari Jalonen. Oproti luxusním arénám tady odpovídal novinářům ve stísněném kamrlíku, kde po zemi ležely bedny od hokejové výstroje i ovoce pro hráče.

Možná také kvůli zimě nadiktoval svým svěřencům svižnější trénink, při němž se snažil upozorňovat na detaily systému, který vyznává. „Oproti Karjale máme 14 jiných hráčů a pokračujeme v tom, aby si hokejisté z extraligy zvykali na mezinárodní úroveň hokeje."

Mezi cepovanými plejery bylo i trio úplných noviců, útočníci Daniel Voženílek, Kryštof Hrabík a Adam Najman. „Je to pro mě splněný sen a myslím, že i můj děda by byl hrdý, kam jsem se dostal," vyprávěl po tréninku Najman, jenž je vnukem Josefa Augusty.

Hrabík si zase vysloužil nominaci za výtečné výkony, které podává v Plzni. Hraje přesilovky i oslabení a právě v oslabení ho chce využívat také Jalonen. Před rokem přitom 23letý hráč musel ukončit svůj zámořský sen, protože byl nařčen z rasismu a restartoval svou kariéru v Evropě. „Věřím, že se ale do Ameriky jednou vrátím."

Zároveň Jalonen spoléhá i na zkušené, vždyť znovu povolal Špačka s Chlapíkem, kterým se dařilo už na Karjale. Doplňuje je také silné pardubické duo Zohorna, Radil. "Ale lídrem může být kdokoliv," uvedl kouč.

Tým na Švýcarských hokejových hrách, které v EHT nahradily tradiční ruský prosincový turnaj, čeká náročný program. Ve čtvrtek se nejdříve v Helsinkách utká s domácí Finy, následně se přesune do Švýcarska, kde se v sobotu střetne se Švýcarskem a v neděli se Švédskem. Závěrečný zápas však poněkud nešťastně půjde proti finále fotbalového mistrovství světa.

Reklama