Hlavní obsah

Ještěže teď v Kladně nebudu. Tam to bude bordel, říká reprezentační kapitán Plekanec

V Kladně září, takřka v každém zápase si připisuje minimálně jeden kanadský bod, přesto se Rytíři v poslední době výsledkově souží. Nyní se může Tomáš Plekanec odreagovat v reprezentaci, kterou do moskevského turnaje Channel One Cup povede s kapitánským céčkem na dresu. Útočník Montrealu přiznává, že nejradši by byl, kdyby v NHL došlo k dohodě a nejslavnější hokejová soutěž světa se konečně rozeběhla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový kapitán hokejové reprezentace Tomáš Plekanec.

Článek

Jste rád, že v reprezentaci přijdete na jiné myšlenky a alespoň trochu se odreagujete?

Ještěže tam (v Kladně) tenhle týden nebudu. To bude bordel! Doufám, že se dáme dohromady, protože v tuhle dobu to není ideální. Nevím, v čem je chyba a proč nám to nejde. Je to víc věcí dohromady.

Panuje v Kladně dusno?

Nevím, jestli dusno, ale je to nepříjemný, protože prohrávat nechceme. Naše zápasy jsou hlavně kvůli Jardovi Jágrovi jednou tolik sledované než za normálních okolností. A na mladé kluky, kteří s tím nemají zkušenosti, to doléhá o to víc. Ale nějaké body jsme udělali a doufám, že ještě nějaké uděláme a dopadne to dobře. Teď jsme ale všichni nespokojení a musíme udělat maximum, aby se to otočilo. Byli jsme schopní vyhrávat zápasy předtím, tak není důvod, abychom je nezačali vyhrávat znovu.

Připouštěl jste si před sezónou, že byste krátce před Vánoci mohl v české extralize ještě pobývat?

Všichni jsme očekávali, že výluka v NHL dřív nebo později skončí a my tu v polovině prosince už dávno nebudeme. Je to nepříjemný a těžký pro všechny. Už od září si radši neplánuju nic, maximálně jen ze dne na den. Jeden den je to v NHL tak, druhý zase jinak. Člověk už s tím tak nějak počítá, že se to může změnit z hodiny na hodinu. Snad už se nějak domluví.

Kdyby k tomu došlo, za jak dlouho byste se byl schopný sbalit a hlásit se za oceánem v Montrealu?

Když bych byl sám, jsem schopný se zabalit za hodinu. Ale už mám rodinu, všechno je potřeba připravit a není to jednoduché.

Sledujete ještě vývoj jednání?

Když jednání probíhají, jsem v kontaktu s hráči, kteří se jich zúčastňují, takže nějaké zprávy mám a v obraze jsem. Ale ty informace jsou vesměs stejné, jaké se potom objeví v médiích.

Co je tedy aktuálně největším jablkem sváru?

Přiznám se, že do hloubky tomu moc nerozumím, ale co vím, tak se zbývá shodnout na délce kolektivní smlouvy a délce hráčských kontraktů. Ohledně dělení výnosů z ligy se prý už na nějakých sumách dohodli, i když na druhou stranu prý bylo po posledním jednání všechno shozeno ze stolu, takže všechno může být jinak.

Máte informace, dokdy nejpozději musí dojít k dohodě, aby se nezrušil celý ročník?

Nemám a myslím, že to nikdo kromě Bettmana (šéfa ligy) ani neví. Dá se ale předpokládat, že během Vánoc se nic zvláštního dít nebude a pak už bude zbývat jen první půlka ledna, aby se něco hnulo. Pokud tedy k dohodě nedojde tento týden.

Co když se NHL v této sezóně vůbec nerozjede?

Pak zůstanu celý rok na Kladně. Nepočítám s tím, že bych šel někam jinam. Ale je pravda, že s Jardou Jágrem na tom ještě domluvení nejsme a třeba mi řekne, že mě nechce.

Nyní máte před sebou reprezentační turnaj Channel One Cup. Těšíte se na něj o to víc, že nastoupíte proti takovým hvězdám, jako jsou Malkin, Ovečkin nebo Kovalčuk?

Já se těším na každý zápas v reprezentaci. Člověk neví, kolik jich ještě má před sebou, nemusí jich být tolik. Může se něco stát a už si za nároďák nemusíte zahrát. Ale určitě to bude dobrý turnaj a úroveň zase o něco vyšší než v extralize.

Reklama