Hlavní obsah

Jiříček je po zranění zpátky v zápřahu. Bolelo to hodně, ale už jsem ready na zápas, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to osm dní, co český hokejista David Jiříček předčasně odkulhal z přípravného zápasu v Rakousku. Dal si čas na zotavení, úvodní duel Českých hokejových her v Brně sledoval jen z tribuny, ale teď hlásí, že je zpátky a natěšený na víkendová utkání se Švédskem a Švýcarskem. „Už můžu trénovat na sto procent. Věřím, že budu ready do sobotního zápasu.“ prohlásil 19letý obránce.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Obránce hokejové reprezentace David Jiříček.

Článek

Naražený bok ho několik dní limitoval. „Bolelo to fakt hodně. Čistý náraz, chtělo to čas na rekonvalescenci. Bál jsem se, aby to neohrozilo můj boj o nominaci. Ale fyzioterapeuti mě dali do kupy, za to jim patří velký dík," usmál se Jiříček. „Na tribuně jsem byl trochu nervózní. Přišla spousta diváků, to miluju na nároďáku. Chci hrát co nejvíc, ale musím si to samozřejmě vybojovat," pokračoval.

Mladý bek hrající na farmě Columbusu v Clevelandu dostává důvěru i na početní výhody, které národnímu týmu proti Finům vůbec nevycházely. Češi jich hráli hned pět, nevyužili ani jednu. I kapitán Roman Červenka říkal, že absence Jiříčka, s nímž souhru piloval, byla znát.

„Jsem rád, že si mohu vyzkoušet přesilovky vedle takových hráčů. Snad se prosadíme. Šance v nich kluci měli, ale nic nepadlo. Snad si góly šetříme na důležitější momenty," doufá plzeňský odchovanec.

Radim Rulík o pokračování kariér svých svěřenců ze stříbrné dvacítky v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Také asistent trenéra Martin Erat, který má přesilovky na starost, si uvědomuje, že je potřeba v nich přidat. „Pořád pracujeme na tom, které hráče na ně budeme posílat. Stále je to jen příprava," upozornil.

Zbývají už však jen dvě utkání, v sobotu proti Švédsku a v neděli generálka se Švýcary. „Musíme přesilovky pilovat, moc času není," uvědomoval si Jiříček. Asistent Erat byl dotázán, jestli plánuje nové vzorce a změny ve složení, ale novináře nepotěšil. „Uvidíte, uvidíte," odpověděl jen se svou typickou stručností a úsměvem.

Datum a časUtkání Českých hokejových her
sobota 6. května, 12:00Švýcarsko - Finsko ONLINE
sobota 6. května, 16:00Česko - Švédsko ONLINE
neděle 7. května, 12:00Finsko - Švédsko ONLINE
neděle 7. května, 16:00Švýcarsko - Česko ONLINE

K nejbližšímu soupeři Čechů už ale něco prozradil. „Čekáme hodně útočný hokej, Švédi mají šikovné hráče na puku, snaží se tlačit po celém ledě. Na kluky bude tlak," varoval Erat.

Trenérskému štábu už se v hlavě pomalu rýsuje závěrečná nominace na šampionát, který startuje už ve čtvrtek. Poslední škrty oznámí Kari Jalonen už po nedělním duelu. „Máme tu hodně hráčů, kteří nehrají. Každému se snažíme dát šanci, aby se porval o mistrovství světa," řekl Erat.

Na pátečním dobrovolném tréninku chyběla jen šestice hráčů Smejkal, Kaut, Hyka, Flek, Kempný a Jordán. Zatím jen bezkontaktně trénuje útočník Roman Horák, který se s Rakušany rovněž zranil a jeho start o víkendu je nejistý.

Příležitost však nejspíše znovu dostane i talent Jiříček. „Musím poslední dva dny pořádně zamakat. Pak se uvidí. I když člověk přijede ze zámoří, rozhodně nemá nominaci jistou. Evropské soutěže znám moc dobře, mají výbornou úroveň. Máme tu výběr toho nejlepšího, takže kvalita tu rozhodně nechybí," oceňoval bek.

Ten z Ameriky dorazil také s o rok starším spoluhráčem Stanislavem Svozilem, ten však skončil už po jediném přípravném duelu s Rakouskem. „Popřál jsem mu hodně štěstí a uvidíme se v létě v zámoří," doplnil Jiříček, jenž má díky rychlé rekonvalescenci velkou šanci zapsat už druhou účast na dospělém šampionátu.

Reklama