Hlavní obsah

K postupu na olympiádu potřebují ještě udolat Maďarky. Základem bude trpělivost, říká Pacina

Splnění velkého snu mají na dosah. Už na srpnovém mistrovství světa dokázaly porazit Maďarsko 4:2 a jakékoli vítězství v nedělním zápase olympijské kvalifikace hrané na chomutovském ledě od 16.00 hodin zajistí českým hokejistkám premiérovou účast na ZOH.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

České hokejistky (zleva) Klára Hymlarová, Alena Mills, Denisa Křížová a Aneta Tejralová se radují z jedné z branek proti Polsku.

Článek

V boji o Vancouver, Soči i Pchjongčchang nevyšel reprezentantkám vždy poslední krok, místo nich se tehdy dostaly na olympijský turnaj Číňanky, Němky či Švýcarky. V bitvě o Peking je to jiné. Český tým ještě nikdy neměl takovou kvalitu jako letos, kvalifikaci hraje doma a papírově na postup rozhodně má.

Sebevědomí mu mohlo dodat i sobotní nejvyšší vítězství v historii, 16:0 nad Polskem. „Výsledek pro nás co do počtu branek nebyl až tak důležitý jako výkon všech hráček a ten se mi líbil," naznačil trenér Tomáš Pacina.

„Hlavně od začátku až do úplného konce tam byl skvělý týmový projev. Holky věřily naší hře a dodržovaly všechny její principy. Reprezentantky hrály spolu, nepředržovaly kotouč a dokázaly sobě i ostatním, že to funguje," prohlásil kouč, jenž má z národního týmu v Chomutově velmi dobrý pocit.

„Dneska už jsou holky lepší, než byly před třemi měsíci na šampionátu v Calgary. Spoustu věcí, které se tam staly, si uvědomily nejen ony, ale i my jako realizační tým. Základ je v tom ctít taktiku i herní filozofii," mínil Pacina.

Ale rozhodující zápas a s ním spojený velký tlak očekávání přichází teprve teď. „Maďarky budou hrát urputně a vím, že ten zápas nebude jednoduchý. S vědomím, o co bojujeme, se nebude hrát zrovna lehce, ale o to důležitější je mentální příprava. Z naší strany je třeba prokázat hlavně trpělivost a hrát hodně s pukem," uvažoval kouč.

„Každopádně si věříme a věříme nejen ve štěstí, ale také v osud. Na střídačce cítím, že holky opravdu drží pospolu, nesnaží se něco urvat individuálně. Uvědomují si, že buď se pod postup na olympiádu podepíšeme všichni, nebo ho neudělá nikdo," řekl kouč, jehož těší i rostoucí divácká podpora v Chomutově.

V sobotu na Polky už přesáhla tisíc fanoušků a české hokejisty věří, že návštěva na Maďarky se může dostat až k hranici dvou tisíc diváků. „Jsme moc rádi za každého člověka, hřeje nás u srdce, že nám tolik lidí přišlo držet palce. Čím více jich bude, tím lépe se nám bude hrát. Navíc máme zprávy, že se hodně lidí divá u televize, kde nám snad taky budou přát úspěch," míní Pacina.

Reklama

Související témata: