Hlavní obsah

Kukátko do budoucnosti. Úchvatný Bedard je k nezastavení, k chycení Forsberga ale potřebuje 13 bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenéři soupeřů se v zápasech s juniory Kanady občas cítí, jako by je uhranulo nějaké kouzlo. Individuální dovednosti Connora Bedarda jsou na šampionátu dvacítek kukátkem do hokejové budoucnosti. V Nashvillu, kde se bude konat příští draft, už aby mu začali oprašovat židli pro novou jedničku.

Foto: Darren Calabrese/The Canadian Press via AP, ČTK/AP

Kanadský supertalent Connor Bedard během MS v Halifaxu.

Článek

Zatím jen Češi dokázali v Halifaxu zpomalit sedmnáctiletého útočníka z Reginy. Bedard jim přesto stačil dát gól. V dalších zápasech se už urval ze řetězu: 3+4 proti Německu, 2+4 proti Rakousku, 0+4 se Švédy.

„Ten je z jiné planety," nechápal kouč Rakušanů Kirk Furey, který po debaklu 0:11 děkoval, že měl možnost zažít ‚blízké setkání třetího druhu'.

„Ale ne, máme spoustu skvělých hráčů. Já jsem jen jeden z týmu," tvrdil přitom Kanaďan s číslem 16. Na čele produktivity ovšem posbíral více než dvakrát tolik bodů (18), než druhý v pořadí Logan Stankoven (8).

„V jeho podání všechno vypadá jednoduše. Způsob, jakým zakončuje, je neuvěřitelně kreativní a velice přesný. Má neskutečně rychlý švih," popsal Bedardův specifický způsob střelby spoluhráč a čtyřka loňského draftu Shane Wright. Forvard Seattlu byl dlouho považován za největšího favorita loňského výběru nadějí. Jenže pak mu vypálil rybník Juraj Slafkovský.

To Bedardova volba z prvního místa je tutovka všech tutovek, na kterou ani nemá smysl vypisovat kurzy. Byť měří jen 178 centimetrů, experti mluví o největším talentu od zjevení Connora McDavida.

„Bedard má úžasný cit pro hru, kterou dokáže přizpůsobit okolnostem. Navíc je to skvělý bruslař se šikovnýma rukama. A k tomu má zabijácký instinkt," vysvětloval analytik TSN a bývalý generální manažer Calgary Flames Craig Button. A koho mu Bedard připomíná nejvíc? No přece legendárního útočníka a momentálního GM Detroitu Stevea Yzermana.

Než bude mít kanadský teenager příležitost ukázat v NHL, že přirovnání skutečně sedí, rád by rozšířil svou medailovou sbírku, do níž už patří zlato z MS do 18 let 2021 a loňský triumf na dvacítkách.

A k tomu se před Bedardem odkrývá ještě jedna hezká příležitost. Zkusit srovnat výkon Petera Forsberga, který na šampionátu dvacítek v roce 1993 v Gävle zaznamenal neskutečných 31 bodů. I když mu k nim výrazně pomohla švédská výhra 20:1 nad Japonskem, v níž měl ‚Foppa' bilanci 3+7. Na výsledku 7:2 nad společným výběrem Česka  a Slovenska se Forsberg podílel čtyřmi asistencemi.

Kromě fenomenálního Švéda na jednom turnaji dvacítek dosáhlo hranice 20 bodů už jen pět dalších hráčů včetně Vladimíra Růžičky a Roberta Reichla. Před čtvrtfinále Kanady se Slováky se v zámoří nahlas mluví o tom, že se k nim rychle přidá i Bedard.

Foto: Darren Calabrese/The Canadian Press via AP, ČTK/AP

Connor Bedard je na juniorském MS v Kanadě k nezastavení.

K Forsbergově rekordu mu však stále chybí ještě 13 bodů, což je vzhledem k rostoucí síle soupeřů v play off opravdu hodně. V ideálním případě jsou však před kanadským mladíkem ještě tři zápasy a podle spoluhráčů v týmu teď pro Bedarda není nic nemožné.

„Kdykoli má Connor puk, je skoro jisté, že z toho něco bude. Gól, vyložená šance, faul soupeře. Nejsem sám, kdo je z něj naprosto unešený," přiznal i kouč Kanady Dennis Williams.

Reklama

Související témata: