Hlavní obsah

Byl by hřích se boje o medaile bát. Dvacítka si na něj jen musí nastavit hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrát skupinu na hokejovém mistrovství světa do 20 let, to se Česku povedlo naposledy v roce 2001 a pak bralo titul. Na probíhajícím šampionátu ale nejde ani tolik o skvělé umístění, ale spíš o hokej, který mladí reprezentanti na konci prosince v Halifaxu ve všech čtyřech utkáních předvedli.

Foto: Sport.cz s využitím Darren Calabres ČTK/AP

Český tým hraje zatím na MS dvacítek výborně.

Článek

Česká dvacítka neuspěla individuálními dovednostmi, ale schopností hrát jako tým. Drží moderní trend hokeje v pěti, na ledě hraje hodně spolu a blízko sebe. Není to tak, že ostatní spoléhají, jak to všechno zařídí nějaká hvězdička.

Mužstvo neřeší, jak je dobrý každý hokejista zvlášť, ale že je silné spolu a vzorně plní taktické pokyny. Platilo to na Kanadu, přehrálo tak Švédy a uzmulo jim klíčový bod a došlo i k jednoznačným výhrám nad Němci i Rakušany. Teď se ale všechno maže, přichází den D, tedy pondělí 2. ledna a čtvrtfinále proti nevyzpytatelným Švýcarům.

Zatím fungovala trenérem Rulíkem nastolené filozofie zodpovědného hokeje, v němž jde hlavně o tým. Hráči ji uvěřili a poznali, že když mají chuť, sílu a sebevědomí, všechno do sebe zapadá. Sám kouč mluví o tom, jak je důležité s mladými v tomto věku pracovat, aby si uvědomili, co všechno se může stát, když přestanou makat a třeba jen maličko poleví. A to právě bude před prvním duelem vyřazovací části klíčové, připravit hráčům na Švýcary hlavně hlavu a nastavit ji tak, aby i pondělní zápas odehráli tak disciplinovaně, ukázněně jako všechny čtyři předchozí.

Pomoct by v tom měla i zkušenost z nepovedené generálky právě s tímto soupeřem už v dějišti šampionátu těsně před Vánocemi. Od té chvíle česká dvacítka nabrala díky výsledkům i hře v turnaji dost sebedůvěry, aby se pokusila všechno Švýcarsku vrátit i s úroky. Jít na ně s respektem, ale odhodlaně.

Karel Gott v jedné tklivé písní zpíval, že byl by hřích se potmě bát, tak si dovolím jen lehkou parafrázi, že letos by byl hřích se boje o medaile bát. Vedou k ní ještě dva vítězné kroky, přičemž ten proti Švýcarsku je ale bezpodmínečný.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama