Hlavní obsah

Náhrada za Pacinu? Ženský nároďák povede kanadská dvojnásobná olympijská vítězka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejisti už zahraničního kouče mají, tak teď přišla řada i na něžné pohlaví! Novou trenérkou české reprezentace žen byla jmenována 39letá Kanaďanka Carla MacLeodová. Bývalý obránkyně, která jako hráčka získala zlato na ZOH 2006 a 2010, nahradila Tomáše Pacinu, jenž na začátku března rezignoval ze zdravotních důvodů. Stala se tak historicky první ženou, která bude šéfovat střídačce českého hokejového nároďáku žen. Rozhodl o tom výkonný výbor hokejového svazu.

Kanaďanka Carla MacLeodová je novou trenérkou české hokejové reprezentace žen.

Článek

„Česká ženská reprezentace má program, který jsem v posledních sezonách pečlivě sledovala a obdivovala. Je zřejmé, že díky odhodlání a výjimečnosti hráček jsme se stali kandidátem na nejvyšší příčky," míní MacLeodová.

„Všichni cítíme, že to je jen začátek. Máme silné jádro, talentované hráčky, které jsou hokeji naprosto oddané a realizační tým, který je na velké výzvy připraven. Chtěla bych proto poděkovat Českému svazu ledního hokeje za důvěru a příležitost. Je pro mě velkou poctou být součástí národního týmu a těším se, že českému ženskému hokeji pomohu dosáhnout těch nejvyšších cílů," dodala.

Kanaďanka Carla MacLeodová. | Rodačka ze Spruce Grove v provincii Alberta má za sebou zářnou hráčskou kariéru. S národním týmem získala dvě zlata na zimních olympijských hrách. Nejprve v roce 2006 v Turíně, kde byla zvolena i do All-Star týmu turnaje, o čtyři roky později pak s Kanadou ovládla turnaj ve Vancouveru.

Co rovněž v úterý schválil výkonný výbor
Hlavní trenér juniorské reprezentace U20 ještě bude určen (v této sezoně vede dvacítky Karel Mlejnek, jenž skončí), jeho asistentem bude Jiří Kalous, který bude působit i jako sportovní manažer mládežnických reprezentací.
Reprezentaci U19 povede od příští sezóny Pavel Geffert (nahradí Miroslava Přerosta).
V čele reprezentace U18 pokračuje Jakub Petr.
Reprezentaci U17 převezme po Rostislav Vlachovi asistent Václav Eismann.
Na střídačce reprezentace U16 bude pokračovat Milan Razým.
Hráči s ukrajinskou státní příslušností v mládežnických kategoriích nebudou v sezoně 2022/23 považováni za cizince.

Mezi lety 2005 až 2009 reprezentovala výběr Javorového listu i na čtyřech MS, z nichž se vracela s jednou zlatou a třemi stříbrnými medailemi. Od roku 2012 je členkou Canadian Olympic Hall of Fame.

Po konci hráčské kariéry v roce 2010 MacLeodová okamžitě přesedlala na tu trenérskou. O rok později se stala asistentkou trenéra u kanadské ženské reprezentace do 18 let a mezi roky 2012 a 2014 působila jako asistentka u ženské reprezentace Japonska, které pomohla k historicky prvnímu postupu na zimní olympijské hry.

V letech 2017–2020 figurovala jako hlavní trenérka Calgary Edge School U18 Prep, v současnosti je hlavní trenérkou a šéfkou ženského hokeje na University of Calgary.

Tam bude bude působit i nadále, k českému výběru se bude připojovat při reprezentačních akcích, z nichž nejbližší je na přelomu srpna a září mistrovství světa v Dánsku. Ve vedení národního týmu bude spolupracovat s asistentem Dušanem Andrašovským, šéftrenérem ženského hokeje a trenérem ženské reprezentace do osmnácti let.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Tomáš Pacina.

Pacina v únoru při historické účasti českých hokejistek pod pěti kruhy dovedl tým okolo kapitánky Mills v Pekingu k sedmému místu. Výkonný výbor ČSLH mu poté prodloužil smlouvu, o dva týdny později však trenér oficiálně kvůli zdravotním problémům ve funkci skončil.

Nečekané Pacinovo rozhodnutí mohlo mít spojitost i se spory, které sám po hrách v Pekingu přiznal. V podcastu Přes příkop uvedl, že realizační tým na turnaji nefungoval ideálně, pro některé hráčky nebyl prioritou týmový úspěch a vzájemně si nepřály ani góly. Konkrétněji se nevyjádřil.

Reklama