Hlavní obsah

Nečekaný průvan před ruským turnajem. S nikým nejsem ve válce, ohradil se Jandač

Praha

Nečekaný průvan v sestavě před obhajobou na Channel One Cup zažil v posledních hodinách trenér hokejové reprezentace Josef Jandač. V neděli čtyři hráči zrušili povolávací rozkaz, v pondělí další dva. Upravená sestava se v pondělí odpoledne sešla v pražské Tipsport areně, mezi nimi byla i dodatečně povolaná šestice, která nahradila zraněné reprezentanty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Josef Jandač udílí taktické pokyny.

Článek

„Už jsem to komentoval, chtěl bych hlavně upravit takovou trochu mediální masírku, která vznikla. Moc se mi nelíbí, že bych byl s někým ve válce. S Libercem nebo s někým jiným. To v žádném případě. Já válčit nechci a ani nebudu," prohlásil rezolutně Jandač.

Dodatečně nominováni byli Rudolf Červený a Martin Pláněk, dále čtyři nováčci Tomáš Dvořák, Lukáš Lhoták, Robert Říčka a David Tomášek. Ti nahradili obránce Radima Šimka, Vladimíra Rotha a útočníky Michala Bulíře, Petra Holíka, Radana Lence a Tomáše Hyku, kteří se omluvili ze zdravotních důvodů. V původní nominaci nebyl v sestavě žádný nováček, po neděli to ale už neplatí, v sestavě jsou čtyři, na prvním letošním evropském turnaji jich bylo sedm.

Otázky vyvolali především Radim Šimek a Michal Bulíř z Liberce, kteří i přes odmítnutí reprezentovat, odehráli v neděli v extralize přes dvacet minut.

„Hovořil jsem o tom s trenérem národního týmu Jandačem, že jsme možná schopni zpacifikovat hráče na jedno utkání. Ale hokejisté, kteří chybějí deset a více dní v tréninkovém procesu, nastupují pod injekcemi a pod kapačkami, tak nejsou těmi, kteří by mohli odehrát tři mezistátní zápasy," vysvětlil absenci libereckých hráčů trenér Filip Pešán

Změny v sestavě před turnajem Channel One Cup
Zranění
Obránci
Vladimír Roth (Třinec)
Radim Šimek (Liberec)
Útočníci
Michal Bulíř (Liberec)
Petr Holík (Zlín)
Tomáš Hyka (Mladá Boleslav)
Radan Lenc (Mladá Boleslav)
Dodatečně nominovaní
Obránci
Martin Pláněk (Mountfield HK)
Tomáš Dvořák (Karlovy Vary)
Útočníci
Rudolf Červený (Mountfield HK)
Lukáš Lhoták (Ambri Piotta)
David Tomášek (Pardubice)
Robert Říčka (Zlín)

Omluvenky jsou už koloritem, který patří k nominaci. Setkali se s ním i předchozí trenéři. Minulý turnaj ve Finsku nebyl výjimkou. „Není to jen o nominovaných hráčích, ale i o těch, které oslovíme, z nějakých důvodů nemůžou jet. Jsou dobití zraněními nebo mají nějaké osobní problémy. Takhle se to prostě seběhlo, byli jsme na to připraveni, měli jsme širší okruh hráčů. A to i proto, že musíme být připraveni na víza. Když se hraje poslední kolo v neděli, tak to je potom někdy hoňka shánět," vysvětlil další okolnosti Jandač.

Na prvním evropském turnaji sezóny Česko bojovalo o první místo ve Finsku. Vyhrálo 6:3 nad Švédskem a 5:3 udolalo výběr Suomi, ale v posledním utkání prohrálo 0:3 s Ruskem a obsadilo druhou příčku. Nyní budou čeští hokejisté na Channel One Cupu obhajovat loňské vítězství.

Druhý turnaj seriálu Euro Hockey Tour se uskuteční v Moskvě a Helsinkách. Český tým se nejprve ve finské metropoli ve čtvrtek utká s domácí reprezentací, o den později nastoupí v Moskvě proti sborné a v neděli změří síly se Švédskem. Do prvního souboje nastoupí v brance Pavel Francouz, kapitánem bude Vladimír Sobotka

Program Channel One Cup 2016:
Čtvrtek 15. prosince
17:00 Rusko – Švédsko (Moskva)
17:30 Finsko – Česko (Helsinky)
Pátek 16. prosince
17:00 Rusko – Česko (Moskva)
Sobota 17. prosince
10:00 Švédsko – Finsko (Moskva)
Neděle 18. prosince
11:00 Česko – Švédsko (Moskva)
15:00 Rusko – Finsko (Moskva)

Reklama