Hlavní obsah

Nevím, kde se to ve mně bere, vrátil se český reprezentant k hrubému faulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou hokejovou reprezentaci čeká ve čtvrtek ve švédském Växjö první zápas sezony. V nominaci nového kouče Radima Rulíka pro turnaj Karjaly nechybí ani Lukáš Jašek, který se právě ve Växjö o víkendu prezentoval ve švédské lize nevybíravým zákrokem vůči domácímu hráči útočníkovi. „Fanoušci mě možná vypískají, ale co se dá dělat,“ řekl 26letý útočník Oskarshamnu v pondělí po prvním reprezentačním tréninku v Praze.

Odstartovala éra Radima Rulíka u hokejové reprezentace. První trénink slušný, klíčem je komunikace, hodnotil nový kouč. Video: Sport.cz

 
Článek

Jašek se vrátil k sobotnímu incidentu, po kterém mu disciplinárka zastavila činnost na tři zápasy. „Sundali nám v rohu kapitána, letěl hlavou na mantinel a rozhodčí nic,“ nechápal český útočník. Pak se ujal role mstitele a viníka chtěl sám potrestat. Zvolil ale dost nehokejový způsob, protože domácího útočníka Kalleho Kossilu prudce přetáhl hokejkou přes ruce.

„Sekání samozřejmě není vhodné, měl jsem ho vzít do kravaty,“ sypal si zpětně popel na hlavu. Minulý rok přitom ještě v dresu finského Lahti vyfasoval za sekání také stopku. „Nevím, kde se to ve mně bere,“ uvedl Jašek. Reprezentační zápasy pro něj tak budou na nějaký čas těmi posledními. Předchozí dva turnaje v národním dresu mu navíc nevyšly, takže o motivaci má postaráno.

Styl nového kouče Radima Rulíka by mu ale podle vlastních slov měl vyhovovat víc než u jeho předchůdce Kariho Jalonena. Alespoň tak hodnotil podle prvního tréninku, kterému nechyběla intenzita a hodně bruslení. „Těším se, bude to něco jiného. Přijmu jakoukoli roli. Hlavně, ať šlapeme jako tým,“ dodal Jašek, který zatím za národní tým odehrál 11 zápasů s bilancí jednoho gólu a dvou asistencí.

Švédsko je o tři úrovně nad Finskem

Ve švédském Oskarshamnu má Jašek bilanci daleko lepší. Jeho celek se ale nachází na posledním místě tabulky. Třinecký odchovanec ale zaznamenal 12 bodů (6+6) v 16 zápasech, slušná bilance na posilu z finského Lahti, kde strávil předchozí dvě sezony. Do Švédska, kde už v juniorském věku působil, ho přilákala vidina lepší soutěže.

Tomáš Plekanec se necítí jako trenér. Cepoval hráče na buly a líbilo se mu, jak reagovali. Video: Sport.cz

„Chtěl jsem se posunout. Ve Finsku jsem byl dva roky a myslím, že švédská liga je tak o tři úrovně výš,“ překvapil Jašek. V čem se hokej ve dvou severských zemích liší? „Ve Švédsku jsou hráči zkušenější a hraje se hokej nahoru dolu. Švédové jsou jak stroje, nedají vám ani centimetr ledu. Ve Finsku se všichni snažili okopírovat styl reprezentace, když vyhrála olympijské hry a dvě mistrovství světa (2019 a 2022). Hrají s odstoupenou obranou, zatímco ve Švédsku nemáte na nic čas,“ popisuje Jašek rozdíly.

Jestli svou reprezentační bilanci vylepší už ve čtvrtek, kdy Češi ve Växjö nastoupí proti domácím Švédům, je však nejisté. V pondělí totiž trénoval v pětce hráčů s odlišnými dresy, což by mohlo značit, že první utkání bude sledovat jen z tribuny.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.