Hlavní obsah

Omluvenka z reprezentace a teď přesun ve Švýcarsku. Český útočník prožívá divoké období

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Měl to být velký návrat na evropská kluziště i do české hokejové reprezentace. Jenže Martinu Frkovi se zatím nezdařilo ani jedno. Třicetiletý útočník se musel z turnaje Karjala omluvit kvůli zranění a jen pár dní poté přišla nečekaná zpráva z Bernu, který s ním po vzájemné dohodě rozvázal smlouvu. Frk však ve Švýcarsku zůstává, přesouvá se za Romanem Červenkou do Rapperswilu.

Foto: Profimedia.cz

Martin Frk v dresu švýcarského Bernu.

Článek

Produktivní křídelník strávil většinu své kariéry v zámoří, kde odehrál třináct sezon. Na kontě má 124 zápasů v NHL a 440 včetně play off o soutěž níž v AHL. Minulý ročník odehrál celý na farmě St. Louis, a tak se rozhodl pro návrat do Evropy.

Ve švýcarském Bernu však nasbíral pouhých 11 startů. V nich zapsal 7 bodů (3+4). Dostával prostor i první formaci, v průměru odehrál 17 minut na utkání, trenér Jussi Tapola i vedení klubu od něj ale zřejmě čekalo víc.

Frka, který vyniká zejména tvrdou střelou, měl čtvrtý tým švýcarské nejvyšší soutěže podepsán i na příští sezonu. „Smlouva s českým útočníkem však byla ukončena po vzájemné dohodě. Klub mu děkuje a přeje mu vše nejlepší do budoucna,“ uvedl jen Bern na svém webu.

Za rozvázáním kontraktu by mohly být i zdravotní problémy odchovance Karlových Varů. V několika utkáních totiž chyběl vinou zranění. A kvůli tomu musel oželet i první reprezentační sraz sezony. V národním týmu se objevil zatím jedinkrát, a to před mistrovstvím světa v Dánsku v roce 2018. V přípravě však odehrál jen tři utkání bez zisku bodu a z týmu byl vyřazen.

Trenér reprezentace Radim Rulík naznačil, jaký problém aktuálně Frka trápí. „Jsem rád, že změn v nominaci nebylo tolik. Věděli jsme, že hráči mají zájem a kluby je uvolní. Ale samozřejmě otřes mozku a natažené vazy, to se může stát,“ osvětlil nový kouč českého týmu. A jelikož druhou omluvenku zaslal Michal Kovařčík, jenž prodělal lehčí otřes mozku, na Frka „zbývají“ natažené vazy.

I přes tyto trable však rodák z Pelhřimova bez angažmá nezůstal. Ze Švýcarska se nestěhuje, sáhl po něm Rapperswil, aktuálně jedenáctý tým domácí soutěže. V jeho dresu působí další čeští útočníci Roman Červenka s Petrem Čajkou. Nahradit by měl kanadského forvarda Bretta Connollyho, jenž musí na operaci kyčle a sezona pro něj skončila.

„Marty je hráč s neuvěřitelně tvrdou a přesnou střelou. V první třetině sezony jsme se potýkali s tím, že jsme dávali málo gólů. Doufám, že nám pomůže zvýšit ofenzivní sílu jak v přesilovce, tak při hře pětii na pět,“ uvedl Janick Steinmann, sportovní ředitel Rapperswilu, který prohrál čtyřikrát v řadě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.