Hlavní obsah

Osmnáctka se k postupu neprobránila. Dobrá taktika, nemáme se za co stydět, tvrdí hráči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět hráčů zalezlých před brankou, snaha o blokování střel a útočné protiakce jen zřídka. Čeští hokejisté do 18 let vyrukovali ve čtvrtfinále mistrovství světa na favorizované USA s ultra defenzivní taktikou, kterou kouč Jakub Petr oproti skupinovému duelu se Švédy (0:2) ještě povýšil a jeho svěřenci ještě „přidali“ na pasivitě. Nakonec z toho byla výsledkově přijatelná porážka 1:4 a národní tým skončil turnaj s hlavami nahoře. „Jsem hrdý, jak se tým prezentoval,“ prohlásil autor jediné české trefy Dominik Petr.

Foto: IIHF

Radost Dominika Petra po vstřeleném gólu ve čtvrtfinále MS hokejistů do 18 let.

Článek

Zatímco skautům se česká hra vůbec nelíbila, sami hokejisté tušili, že to je jediná šance, jak hlavního aspiranta na titul zaskočit. „Šlo to podle našeho plánu. Věděli jsme, že budeme pod tlakem, ale systém jsme měli upravený tak, abychom to nějak zvládli. Dobře zvolená taktika. Nemohli jsme s nimi hrát otevřený hokej," mínil pro hokej.cz Dominik Petr.

„Víme, že Američani jsou jedni z největších favoritů. Chtěli jsme se soustředit na obranu a hrozit z brejků. Celkem se to dařilo," pokračoval útočník. Český beton však vydržel jen do 13. minuty a z rychlých protiútoků nedokázal srovnat ani Felcman, ani Šalé. A Spojené státy přidaly druhý gól v prostřední části.

„Bylo to pořád hratelné. Snížili jsme a dostali jsme se na koně. A pak rozhodl nešťastný moment v rohu," popisoval Petr. Po jeho gólu z dorážky na 1:2 totiž Jiříček v obranném pásmu na hraně faulu přišel o kotouč a Nelson vrátil soupeři dvoubrankový náskok.

Cesta českého výběru tak skončila ve čtvrtfinále. „Zklamání. Turnaj se ale lámal jinde než ve čtvrtfinále," narážel Petr na porážku se Slováky nebo Švédy v základní skupině. Národní tým tak šel do vyřazovacích bojů až ze čtvrté pozice. „Celý turnaj nám štěstí nepřálo," mínil Dominik Petr, syn hlavního trenéra. „Ať si každý myslí, co chce. Pro mě to nehraje absolutně žádnou roli. Neřeším to," říkal.

Forvard finského Lukko Rauma se účastnil už loňského šampionátu, který však nedokončil kvůli zranění kolene a Češi poté skončili čtvrtí. „Měl jsem teď ještě větší chuť. Věřil jsem, že by to tentokrát mohlo cinknout. Objezdili jsme spolu spoustu turnajů a byli jsme dobrá parta. Ale bohužel to neklaplo," mrzelo Petra.

Naopak poprvé na velkou akci jel mladoboleslavský obránce Vojtěch Vochvest. „Hodnotím to pozitivně. Od začátku jsme makali a plnili pokyny. Jsem na všechny pyšný, i když to nevyšlo. Nechali jsme na ledě všechno," hodnotil duel s USA. „Neviděl jsem žádnou svěšenou hlavu. Věřili jsme do poslední minuty. Nemáme se za co stydět," mínil Vochvest.

Reklama