Hlavní obsah

Neúspěch jde na mou hlavu, říká trenér Petr. U osmnáctky končí, míří do zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českou hokejovou osmnáctku trénoval Jakub Petr už na stříbrném šampionátu v roce 2014, teď ji vedl tři sezony po sobě. Od příštího ročníku však mění působiště. Míří do zahraničí, konkrétní tým zatím neprozradil. „Bude to chlapská úroveň, takže tam ty moje kecy nebudou úplně brát,“ usmíval se v rozhovoru pro hokej.cz. „Čeká mě výzva v cizině. Bude to pro mě určitě dobré, protože tady něco bylo nastaveno a já úplně nesouhlasím se strategií, která se zde nyní vede,“ tvrdil Petr.

Foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Jakub Petr na tréninku českých hokejistů do 18 let

Článek

Na letošním šampionátu česká osmnáctka vyhrála jediné z pěti utkání a vypadla ve čtvrtfinále po výsledku 1:4 s USA. „Je to samozřejmě můj neúspěch, jde to na mou hlavu. Klukům jsem ale poděkoval, fakt pracovali přesně tak, jak jsme chtěli," hodnotil duel, v němž zvolil výrazně defenzivní a vyčkávací taktiku, o čemž hovoří i počet střel 12:52.

„Chtěli jsme tím Američany překvapit. Hele, Třinec hraje defenzivní hokej a vyhraje titul... Já jsem fakt strašně pyšný, jak kluci po třech mítincích zareagovali," ocenil 49letý trenér. „Není to můj styl hokeje, ale na soupeře platil. Byl to plán. Přiznám se, že mi radili i starší kouči: Stáhni to a nebuď úplně ten Jakub, který chce hrát hurá hokej," vysvětloval.

Kompletně zhodnotit turnaj ale moc nechtěl. „Čekám, až vezmu do ruky telefon a podívám se. To zhodnotí jiní odborníci, ne? V tomhle nečekejte žádnou odpověď," podotkl, ale o chvíli později přece jen dodal: „Já jsem arogantní a vím, že moje povaha není ideální a že nejsem úplně takový super trenér, jakým jsem myslel, že budu. Dneska tam ale byly i slzy, protože jsem věřil, že tento ročník má šanci. A on by ji vážně měl. Kdybychom proměňovali šance, jsme první ve skupině," tvrdil.

A pak překvapil svým návrhem řešení, jak zlepšit výchovu mladých hokejistů v Česku. „Já bych juniorskou extraligu rozšířil na dvacet týmů. Protože čím víc hráčů máme, tím více šancí máme, že začneme zakončovat akce ze slotu. Přeji všem trenérům, kteří jsou v juniorce, ať vidí tyto situace. Situace, které nás stály tento turnaj," zdůraznil.

Hráčům ze současného výběru bude dál držet palce. A nejen na dálku. „Až budou hrát ve dvacítkách, budu v kotli. Jsem možná lepší fanoušek než trenér," doplnil Petr s úsměvem.

Reklama