Hlavní obsah

Před silvestrovskou půlnocí půjdou na Rusy. Musíme to urvat, velí mladíci

Švýcaři nepomohli, musejí to zvládnout sami, pokud chtějí hrát čtvrtfinále. Hodinu před tím, než v Česku přivítáme Nový rok, začne pro hokejové mladíky ještě v časné večerní době kanadského času v Torontu klíčová bitva na světovém šampionátu dvacetiletých.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Jan Štencel (druhý zleva) se raduje po brance do dánské sítě na mistrovství světa juniorů.

Článek

„Zápas s Rusy musíme urvat za každou cenu," říká pro hokej.cz vítkovický útočník Patrik Zdráhal. Ví, že další šance na důstojný výsledek nebude. Výhra, nebo boj o záchranu. Navíc ročník 1995 opouští juniorskou kategorii. Příště přijde na řadu už jiná generace.

Najde současný tým chybějící herní pohodu? „Pokoušíme se to zlomit bojovností, snad to konečně přijde a góly začnou padat," přemítá. „Jsme sice pod tlakem, ale na naší motivaci se nic nemění. Bude to poslední zápas ve skupině a my ho potřebujeme zvládnout."

Vítězný konec proti Dánsku snad vlil novou energii do týmu, který před tím padl se Švédy i Švýcary. „Po Dánech se nám ulevilo. Byli jsme tři minuly od... No, ani nechci říkat čeho," připomíná Zdráhal.

Tým zažije druhý zápas po sobě, v němž půjde o vše. S Dány to zvládli. "Řekli jsme si, že chceme střílet všechno na bránu. To se nám sice povedlo, ale z téměř padesáti střel nakonec byly jen čtyři góly. Pokud ale v tomto trendu budeme pokračovat i nadále, věřím, že se to zlomí. Potřebujeme i šťastné branky," říká centr první útočné formace David Kämpf pro ČTK.

Do lepší pozice je dostane zisk Švýcarů

Česká dvacítka musí zvítězit nad sbornou s největší pravděpodobností za tři body, tedy po 60 minutách. Do lepší pozice by ji dostal případný zisk Švýcarska se zatím suverénním Švédskem (od 19:00 SEČ), po němž by Čechy posunula do play off i výhra v nastavení. Vyrovnali by se totiž Dánsku, se kterým mají lepší vzájemný zápas po výhře 4:3 v prodloužení.

Pokud ale Švédové nepřipustí překvapení, musí výběr uspět za tři body. Pouhé dva body by ho při shodném zisku se Švýcary i Dány kvůli nejhorší bilanci v minitabulce vzájemných zápasů zařadily na poslední pozici. Ale na druhou stranu: při vítězství nad Rusy v běžné hrací době pro ně může být realitou druhé místo ve skupině.

Složení týmu se zřejmě pozmění. Voženílkovým dohlášením se stala kompletní česká soupiska. „Do sestavy se vrátí Ščotka a určitě bude hrát Voženílek, který vytvoří čtvrtou formaci s Růžičkou a Gorčíkem. Třináctým útočníkem bude Špaček," plánuje pro hokej.cz trenér Miroslav Přerost.

Budete hodinu před půlnocí sledovat bitvu českých hokejových mladíků s Rusy?
Ano, určitě
55,8 %
Rád(a) bych, ale před silvestrovskou nocí si nejsem jistý(a)
17,6 %
Ne, budu mít jiný program
26,6 %
Celkem hlasovalo 7262 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko