Hlavní obsah

Půjde o turnaj těch nejlepších proti nejlepším, odhalil šéf NHL plány. S Čechy se nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hokejovém zákulisí se o tom v posledních dnech a týdnech intenzivně mluvilo, nyní vše oficiálně potvrdil i komisionář NHL Gary Bettman. Čekání na hokejový turnaj těch nejlepších proti nejlepším se blíží ke svému konci. Nepůjde však o Světový pohár, který se naposledy uskutečnil v roce 2016. A smutná stvrzenka pro Čechy, pro mezinárodní turnaj pořádaný pod záštitou kanadsko-americké soutěže se s nimi nepočítá!

Foto: Profimedia.cz

Světový turnaj pod záštitou NHL bude bez českých reprezentantů

Článek

Aspoň takové jsou závěry z Rady guvernérů NHL, která se konala v úterý v americkém Seattlu.

„Chceme mít, pokud to bude možné, v roce 2025 mezinárodní turnaj uprostřed sezony. Nešlo by o Světový pohár, ale o jakousi přehlídku nejlepších proti nejlepším s cílem uspořádat v roce 2028 Světový pohár v plném formátu,“ nechal se slyšet Bettman.

Turnaje v roce 2025 by se měly zúčastnit jen čtyři reprezentace - kanadská, americká, švédská a finská. Nastoupili by jen hráči působící v NHL.

Generální manažer české reprezentace Petr Nedvěd dal obsazení turnaje do souvislosti s posledními výsledky národního mužstva. „Dlouhodobě jsme mezi tu elitu patřili, možná si za to můžeme i my, za posledních deset let bohužel k té špičce nepatříme. NHL se takhle rozhodla a s tím my nic neuděláme,“ řekl České televizi.

V roce 2026 se pak v Miláně uskuteční zimní olympijské hry a je stále předmětem diskuzí, jestli na nich budou smět hrát právě i hráči z NHL. Naposledy tuto možnost měli na hrách v roce 2014 v Soči.

Bettman si umí představit, že by docházelo k pravidelné rotaci mezi ZOH i s hráči NHL a Světovým pohárem.

„Konečným cílem je mít olympiádu (2026), o dva roky později Světový pohár, o dva roky později olympiádu, o dva roky později zase Světový pohár. To je cyklus, kterého se snažíme dosáhnout, ale rozhodli jsme se mezitím na nějakém předkrmu,“ nastínil komisionář NHL aktuální plány.

Zároveň připustil obavy a konstrukci haly v Miláně, která má hostit nejbližší ZOH. „Není to zanedbatelné, stále mají před sebou hodně práce. Nemyslím si, že vůbec začali s výstavbou, což je důvodem k obavám. Víme, že pro hráče je důležité, aby tam šli, a my chceme, aby k tomu došlo. Snažíme se být tak flexibilní, jak umíme, ale v určitém čase budeme muset udělat rozpis dané sezony,“ řekl Bettman.

„Normálně, když budujete olympijskou arénu pro hokejový turnaj, je hotová rok dopředu a máte čas na její otestování a tvorbu ledu. Oni předpokládají, že nebude hotova do čtvrtého kvartálu roku 2025, což je šest nebo osm týdnů před olympiádou. Myslím si, že už teď mají zpoždění. Není to však nic, nad čím bychom měli kontrolu,“ pokrčil Bettman rameny.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články