Hlavní obsah

Rekordní gól, slovenská paráda a společný zpěv na závěr. Smutek už odeznívá, říká kouč hokejistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani poslední zápas rozhodně nenudil. I když se kouč českých hokejistek do 18 let Dušan Andrašovský divil, že se utkání o 5. místo na mistrovství světa vůbec hraje, duel se Slovenskem přinesl několik krásných momentů. Rekordně rychlý gól Adély Šapovalivové, bleskové vedení 3:0, další krásnou akci slovenské hvězdičky Nely Lopušanové a na závěr po českém vítězství 6:3 společný zpěv obou reprezentací.

Foto: IIHF

Přátelské česko-slovenské focení po zápasu o 5. místo na MS žen do 18 let.

Článek

Deset sekund. Tolik stačilo české kanonýrce Adéle Šapovalivové na úvodní trefu. „Je to super pocit," usmívala se v rozhovoru pro hokej.cz. Rychlým gólem totiž vytvořila nový rekord všech ženských vrcholných turnajů. „Manažerka nám to oznámila hned po první třetině v šatně. Všechny holky tleskaly a gratulovaly mi," popisovala 16letá útočnice, jejíž radost nezkazila ani záměna jména za Lucii Velinskou v postu na oficiálním Twitteru IIHF.

Už na začátku 2. minuty Češky odskočily dokonce do tříbrankového vedení. „Chtěly jsme holkám z ročníku 2005, pro které je to poslední mládežnická akce, udělat radost. Aby si na zápas prostě pamatovaly. Nechtěly jsme být ve stresu a už vůbec ne se bát o výsledek," vysvětlovala Šapovalivová.

Slovenky po jejím druhém gólu v závěru jen stahovaly z 1:6 na 3:6. Další neskutečnou akci zazářila 14letá slovenská kometa Nela Lopušanová. Samostatný únik zakončila střelou pod horní tyč. S hokejkou mezi nohama! Po lakrosovém gólu ve čtvrtfinále tak přidala ještě jednu nádhernou trefu. Turnaj skončila s devíti brankami a třemi asistencemi v pěti zápasech.

Nic to však nezměnilo na českém vítězství. To však opravdu jen drobně spravilo hořkost po čtvrtfinálovém vyřazení od Finska. O něm navíc rozhodl kontroverzní gól v závěrečných minutách. „Na šampionátu jsme dlouho nehrály to, co jsme si představovaly. Ve čtvrtfinále jsme se konečně ukázaly, ale bohužel to o jeden blbej gól nevyšlo," litovala útočnice. „Věřím, že příště už se to povede," doplnila.

Se smíšenými pocity turnaj pro hokej.cz hodnotil i trenér Dušan Andrašovský. „Jsem zklamaný. Viděli jsme, co v týmu je. Cítil jsem obrovskou sílu a sebevědomí. Přijeli jsme sem po dvacetihodinové cestě a vše se sesypalo jako domeček z karet. S tím neuděláte nic," narážel kouč na virózu, která postihla několik českých hráček. „Musím ale smeknout, jak se s tím holky porvaly. Vždyť některé dobraly antibiotika a další den šly hrát," pokračoval.

I proto je tak podle něj páté místo asi maximum, na které tým mohl dosáhnout. „Je důležité, že se s turnajem loučíme s vítězným pocitem. Smutek i rozčarování ze čtvrtfinále bylo velké, ale už to odeznívá. Hokejový život jde dál," dodal smířeně Andrašovský.

České i slovenské účasti navíc dala krásnou tečku společná spontánní akce obou týmů. Hráčky se sešly mezi šatnami a společně si zazpívaly známou česko-slovenskou píseň Příběh nekončí. Jen škoda, že sportovní příběh neskončil ještě lépe.

Reklama

Související témata: