Hlavní obsah

Zlomené a plačící Češky neskousávaly křivdu: Rozhodčí, to byla tragédie. A Finky hrály jako prasata

Čtvrtfinálové vyřazení oplakaly. Přímo na ledě, v šatně po zápase rovněž, a i během následných rozhovorů mladé české hokejistky do 18 let jen obtížně zadržovaly pláč a třásl se jim hlas. Vždyť ještě necelých osm minut před koncem třetí třetiny nad Finkami vedly 2:1 a byly blízko prvnímu postupu do semifinále MS od roku 2015. Pak ale Seveřanky dvěma góly zápas ve švédském Östersundu otočily, přičemž ten rozhodující byl hodně kontroverzní... I proto ten obří pocit zklamání, frustrace, a hlavně křivdy u svěřenkyň trenéra Dušana Andrašovského.

Foto: Andrea Cardin / IIHF

Zklamané české hokejistky po porážce od Finek ve čtvrtfinále MS do 18 let.

Článek

„Myslela jsem si, že už to máme a posledních osm minut dotáhneme. Říkala jsem si: ´Ty vole, to urveme.´ Byly jsme hodně semknuté, nechtěly jsme zažít to, co loni se Švédskem," říkala pro hokej.cz útočnice Tereza Plosová, jež ve třetí třetině srovnávala na 1:1, a připomínala poslední šampionát a čtvrtfinále s výběrem Tre kronor, které Češky prohrály 1:2.

Jenže teď proti Finkám národní tým zcela přestal hrát. Snad jakoby se bál, že bránu semifinále skutečně může rozrazit. „V tu chvíli jsem viděl obrovský strach o výsledek. I když se vrátíme do zápasu a otočíme ho, nejsme schopni věřit tomu, že můžeme vyhrát. Udělali jsme několik chyb, což pramenilo z velké snahy to udržet. Měli jsme hrát aktivně, nebát se... Jsou to pořád děti, musíme respektovat, že hlava výsledek ovlivňuje," mínil trenér Dušan Andrašovský.

Finky českou pasivitu potrestaly. Nejprve Vanhanenová v čase 52:27 srovnala, aby přesně o dvě minuty později dorážející Salonenová v přesilovce upravila na 3:2.

Gólem, po kterém se v Češkách vařila krev. Měly za to, že Karänenová operuje v brankovišti a znemožňuje brankářce Hesové zasáhnout tak, jak by chtěla. Švédské rozhodčí Henrikssonová s Lovensnovou sice situaci několik minut kontrolovaly u videa, gól ale nakonec uznaly.

„Za nás určitě neměl platit," hlesla Vocetková.

„K výkonům rozhodčích se vyjadřovat nebudu, to je tragédie. Nikdo nám nic nevysvětlil," přidával se Andrašovský, jenž poukazoval i na sporné posuzování ofsajdů a zakázaných uvolnění během zápasu. Švédské rozhodčí ho ale vždy odpálkovaly a bavit se s ním nechtěly.

A nakonec uznaný rozhodující gól? „Myslím, že když je brankářka kontaktována v brankovišti u zákroku nebo těsně před ním, gól by podle pravidel neměl platit. Jestli se pletu, tak se omlouvám," pokrčil rameny trenér české osmnáctky.

Foto: Andrea Cardin / IIHF

České hokejistky bezprostředně po porážce od Finek.

Hráčky po třech triumfech ve výkonnostně nižší skupině B přiznávaly, že před čtvrtfinále s Finkami, které naopak prohrály všechny tři duely v „silnější" A skupině, cítily nervozitu. „Věděly jsme, že o něco jde a že pro holky ročníku 2005 jde o poslední mistrovství osmnáctek. Pro ně to teď musí být ještě horší," litovala Vocetková a poukázala na tvrdou hru Finek, které obdržely šest menších trestů oproti čtyřem českým.

„Všechny jsme zvyklé na hru s kluky, ale v ženském hokeji tohle není obvyklé. Byly tam zákroky, které Finkám určitě neměly projít. Bylo to dost drsné," překvapilo Vocetkovou. „Finky hrály jako prasata," přisadila si Plosová v slzách.

Nebyla výjimkou, čtvrtfinálové vyřazení obrečely i další Češky. „Je smutné vidět děti, které jsou zlomené a pláčou nad tím, že prohrály. Některé holky už tu šanci nedostanou, takže je to těžké," věděl Andrašovský, jenž je hrdý na tým, že na ledě nechal srdce, přestože ho podle jeho slov nezastihl šampionát v dobré formě.

V sobotu MS zakončí zápasem o konečné páté místo proti Slovenkám. Zápasem, který je podle českého kouče zcela zbytečný. „Upřímně? Vůbec nechápu, proč se hraje," říká jasně.

Reklama