Hlavní obsah

Reprezentace má za sebou první trénink. Rulík prozradil, co bude klíčem úspěchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová reprezentace v pondělí večer vyjela v Praze k prvnímu tréninku před turnajem Karjala ve Finsku. Ten bude premiérovou akcí pro kouče Radima Rulíka, který v původní nominaci nakonec musel udělat dvě změny. Už první trénink ale naznačil, jakým směrem se národní tým bude chtít ubírat.

Odstartovala éra Radima Rulíka u hokejové reprezentace. První trénink slušný, klíčem je komunikace, hodnotil nový kouč. Video: Sport.cz

 
Článek

Rulíkův hlas byl slyšet už ve chvíli, kdy se člověk vůbec přiblížil k ledu. Ne ve zlém, ale aby hráči pochopili nové návyky. Na ledě se kromě reprezentantů „proháněl“ také nejčerstvější přírůstek trenérského štábu Tomáš Plekanec. Co prvnímu tréninku nechybělo, byla velká intenzita a hodně bruslení. Tedy styl, jakým se Rulík prezentoval už o kategorii níž a která přinesla hráčům do dvaceti let stříbrnou medaili na mistrovství světa.

Samotní hráči ale byli v dobré náladě, ačkoli někteří z nich měli za sebou cestu přes půl Evropy. „Byl jsem na cestě celý den,“ přiznal například navrátilec do reprezentace Lukáš Jašek. Nejen on si teď musí zvykat na nový herní plán, který s Rulíkem do reprezentace přichází.

Tomáš Plekanec po konci kariéry v nové roli. Stal se asistentem trenéra hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

„Playbook“ trenéři s hráči prochází před samotným tréninkem. Následně se hokejisté tyto pokyny snaží přenést na led. Většinou úspěšně, protože kouč hlas zvyšovat na nikoho nemusel. Základem úspěchu ale podle Rulíka bude věc, která ve zmíněné herní knize vůbec nefiguruje.

„Klíč k tomu, aby spolupráce fungovala, je komunikace. Hlavně v obraně. Směrem k turnaji se v tom chceme zlepšovat. V obraně je mluvení strašně důležité, aby se nestalo, že si špatně rozebereme hráče,“ popisoval Rulík po tréninku před novináři.

Dlouhodobý problém pak nový kouč národního týmu vidí v zakončení. „V nebezpečném střeleckém prostoru máme problémy. Až se kluci rozjedou do týmů, budu je nabádat, aby na tom pracovali,“ uvedl šéf české střídačky.

Na závěr tréninku už hokejisté trénovali na ledě prakticky individuálně. Michael Špaček s Adamem Kubíkem zkoušeli rány z první z vrcholu kruhu, a především českobudějovický útočník prokazoval své střelecké vlohy. Na opačné straně kluziště pak piloval střelbu s obránci ten nejpovolanější z asistentů Marek Židlický. Tomáš Plekanec pak s dalšími borci trénoval vhazování, což je disciplína, na kterou byl jako hráč specialista.

Radim Rulík po zápase v rozhovoru s novináři na dotaz, jak se na první trénink těší, humorně odpověděl, že na ledě nebyl od července a že se zítra pokusí být lepší. Určitě se vynasnaží, aby se zase o něco zlepšili i samotní hokejisté.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.