Hlavní obsah

Rolinek se po deseti měsících vrací do nároďáku. Atmosféru si užívá i bez céčka na dresu

Praha

Do hokejové reprezentace se vrací po deseti měsících. Letošní šampionát musel kvůli potížím s kyčlí vynechat, chyběl i před měsícem na turnaji Karjala. Proto se Tomáš Rolinek už nemůže dočkat čtvrtka, kdy na sebe znovu obleče dres národního týmu a bude moci alespoň na chvíli zapomenout na angažmá v ruské Ufě, kde se kapitánovi mistrů světa z roku 2010 nevede úplně ideálně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rolinek.

Článek

Těšil jste hodně po tak dlouhé době do reprezentace?

Těšil jsem se domů, hlavně za rodinou. Vždycky jsem říkal, že na nároďák budu jezdit rád. A hrát v reprezentaci je vždycky lepší než momentálně v klubu. To tady je to super, zvlášť po minulém turnaji, který kluci vyhráli.

Nebylo vám líto, že jste u premiérového českého triumfu na Karjale nebyl?

Vůbec ne, klukům to přeju. Kdybych tam byl, třeba bych něco zkazil a vůbec bychom nemuseli být první.

Kapitánem Plekanec
„Když pominu Jardu Jágra, tak momentálně naším nejlepším hokejistou ve formě je Pleky. Myslím, že by kapitánem měl být on,“ říkal Rolinek, kapitán nároďáku z loňských sezón, ještě předtím, než kouč Alois Hadamczik jmenoval kapitánem mužstva pro Channel One Cup právě Tomáše Plekance.

Pro Channel One Cup, druhý díl podniku Euro Hockey Tour, má český tým na soupisce hned osm hvězd z NHL. Jaký dojem ze soupisky máte?

To je pravda, podle jmen je tým výborný. Jde ale hlavně o to, jak k tomu přistoupíme. Kustodi musí hned od prvního dne vytvořit náladu, aby byla v kabině pohodička. A pak samozřejmě záleží na prvním zápase. Vždycky je nálada lepší, když do turnaje vstoupíte dobře a úvodní utkání vyhrajete.

Pojďme ke klubové úrovni. Ufa patří mezi spolufavority KHL, zatím se ale nachází až na devátém místě. Panuje kvůli tomu v klubu velké dusno?

Pořád bych čekal, že bude větší, na to jak byl začátek sezóny špatný. Když to srovnám třeba s Magnitogorskem, tam když jsme prohráli dva tři zápasy za sebou, bylo dusno obrovský. Na každého hráče byl vytvářen velký tlak a probíhaly pohovory. To se tady zatím neděje.

Čím si to vysvětlujete? Vždyť ambice obou celků jsou značné... Je v Ufě rozumnější vedení?

Neřekl bych. Spíš to nechávají na trenérovi, který má obrovskou důvěru, aby dal tým do kupy, sám si ho poskládal a udělal si v něm vítěznou atmosféru. Ale musím přiznat, že tým je nový a potřebuje nějaký čas na to, aby se složil.

A je patrná nějaká změna k lepšímu?

Pozvolný progres vidět je, rychleji to ani nemohlo jít. Začátek byl špatný a kdekoliv jinde by trenéra vyhodili. Tady jej podrželi a začíná to přinášet ovoce. I když jsou poslední výsledky jako na houpačce, tak věřím, že to bude lepší a lepší.

Ani vám osobně se příliš nedaří, z jednadvaceti zápasů jste skóroval jen třikrát. V čem vidíte hlavní příčinu?

Kdybych to věděl, tak bych zářil a byl bych nejlepší střelec. Nevím... Nedaří se mi, nemůžu dávat góly, netrefuju ani prázdnou bránu. To je ten hlavní důvod.

Reklama