Hlavní obsah

Slavíček dal za osmnáctku dva góly, přesto seděl. Proti USA čeká těžkou písemku

K destrukci Švýcarska 8:0 ve čtvrtfinále mistrovství světa hokejistů do 18 let přispěl dvěma brankami. V části třetí třetiny však Šimona Slavíčka trenéři posadili. „Přidržel jsem nějaká střídání a několikrát jsem ztratil puk. Tolik jsem si to neuvědomoval, než mi to kouč řekl," popisoval 18letý útočník. Své chyby tak musel odčinit na jinak dobrovolném pátečním tréninku, kterého se účastnili jen gólmani a náhradníci.

Foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Šimon Slavíček (uprostřed) se ve čtvrtfinále MS hráčů do 18 let proti Švýcarsku zapsal dvakrát mezi střelce.

Článek
Fotogalerie

Landshut (od našeho zpravodaje) - Slavíček vstřelil na turnaji tři branky. Prosadil se už v úvodním utkání proti Německu, kdy předvedl fintu, kterou má nejlépe zmáknutou Nikita Kučerov, slavný ruský útočník Tampy Bay. Slavíček při samostatném úniku naznačil kličku, ale nechal kotouč volně doklouzal mezi betony překvapeného gólmana. „Jo, byl to úmysl. Takový gól mě potěšil. Rodiče zrovna seděli v rohu, tak jsem skočil na plexisklo a trochu slavil s nimi. Co víc si přát," usmíval se.

S českým týmem Slavíček dokráčel až mezi nejlepší čtyřku. V semifinále ale čeká nejtěžší výzva, Spojené státy americké. S nimi národní tým ve skupině padl 2:6, herně se s favoritem držel čtyřicet minut. „Odehráli jsme dobrý zápas, ale udělali jsme dost individuálních chyb," připouštěl 18letý křídelník.

Před sobotním duelem však věří, že Češi mohou hlavního adepta na zlato překvapit. „Čeká nás těžká písemka. Ale třeba zase dáme pár gólů v přesilovkách, zlepšíme hru pět na pět a vyhrajeme. Odvezeme si domů cenný kov a ukážeme, že český hokej je pořád dost kvalitní. Medaile už je blízko," uvědomuje si Slavíček.

Tempo Američanů ho údajně nepřekvapilo. Od prosince totiž působí v zámořské juniorské soutěži OHL, ve které si ho vybral tým Flint Firebirds. „Na začátku sezony jsem byl kvůli onemocnění dva měsíce bez zápasu, a tak jsem nečekal, že mě Flint draftuje v prvním kole. Najednou mi volal agent a říkal jsem mu ‚Co to má bejt?' Cítím, že mi to v kariéře dost pomůže. Super příležitost ukázat se před skauty," mínil.

Slavíček si zámořskou zkušenost zatím užívá. „Nemůžu si stěžovat. Spoluhráči, zázemí i rodina, u které bydlím, jsou parádní. Rád bych tam pokračoval i v dalších letech. Úroveň hokeje se s Českem nedá srovnávat. Hrál jsem sice jen čtvrtou lajnu, ale myslím, že mám na víc," věří si.

Odchovanec pražské Slavie si zahrál už na loňském šampionátu osmnáctiletých. „To jsem byl ale dost vyčleněný, spoluhráči mě moc neměli rádi," prozradil. Na mistrovství světa v Německu je ovšem všechno jinak a místo čtvrtfinálového debaklu Češi bojují o medaili. „Snažím se být lídr. Máme tu dobrou partu," uzavřel Slavíček.

Postoupí čeští hokejisté do 18 let do finále MS v Německu?
ano
49,9 %
ne
50,1 %
Celkem hlasovalo 1800 čtenářů.

Reklama

Související témata: