Hlavní obsah

Pavelec o nové práci a českých gólmanech: Jsou naše výkladní skříň, ale schází beci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od hokeje si dal po konci úspěšné kariéry pauzu. Ale stačil jen rok, aby se Ondřej Pavelec vypracoval v trenéra brankářů české hokejové reprezentace. „Věřím, že moje práce má smysl a někam směřuje,“ vykládá 36letý bývalý gólman, jenž strávil jedenáct sezon v NHL. Co obnáší jeho pozice u národního týmu a co říká na vzestup mateřského Kladna ze dna extraligové tabulky?

Ondřej Pavelec o své nové práci: Cítím zodpovědnost, ale na tu jsem byl zvyklý celou gólmanskou kariéru. Video: Sport.cz

 
Článek

Na závěr letošní sezony je v plánu domácí mistrovství světa. Šampionát v Praze jste zažil coby hráč, jaké to bude v pozici trenéra brankářů?

Jsem zvědavý a moc se těším. Sice je to ještě daleko, ale určitě sezona rychle uteče. Samozřejmě budeme pod drobnohledem. Cítím zodpovědnost, ale na tu jsem byl coby gólman zvyklý celou kariéru.

V čem se liší vaše práce oproti tomu, když jste loni trénoval brankáře v reprezentační dvacítce?

Hokej je jenom jeden. Teprve na prvním turnaji uvidím, jak moc to bude jiné. Mladí gólmani jsou určitě tvárnější, ale na druhou stranu já už je neučím chytat. Na to ani není čas. Klíčové hlavně je, aby se brankář cítil psychicky v pohodě. Protože ve výsledku jde o jediné, aby chytil puk. (usmívá se)

Mistrovství světa v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Více o MS v hokeji 2024:

Jak probíhá váš skauting gólmanů v průběhu klubové sezony?

Jako trenérský štáb se snažíme být na každém extraligovém kole. Někdy společně, někdy se rozdělíme, když chci vidět konkrétního gólmana. Objíždím zápasy i tréninky. Nic jiného vlastně ani dělat nemůžu. (usmívá se) Samozřejmě taky sleduju, jak se vede klukům v zámoří a v jiných evropských ligách. Takže jsem buď na zimáku, nebo na počítači.

Baví vás to?

Kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. Věřím, že moje práce má smysl a někam směřuje. Dal jsem si po kariéře od hokeje tři roky úplně oraz. Pomalu jsem se k němu vrátil, teď už se mu zase věnuju naplno.

Příklep s bývalým gólmanem a trenérem brankářů národního týmu Ondřejem PavelcemVideo: Sport.cz

Máte na turnaj Karjala na začátku listopadu z čeho vybírat?

Myslím, že jo. Některým gólmanům v extralize se daří, těm v top evropských soutěžích taky. Těch ale moc nemáme, můžeme je spočítat na prstech jedné ruky. Nominace ale ještě není hotová, takže se nechci bavit o konkrétních jménech.

Čím to je, že i v zámoří dlouhodobě máme tolik kvalitních brankářů, ale třeba obránci jsou naprosto nedostatkové zboží?

Těžko říct. K bekům se moc nechci vyjadřovat, to není moje parketa. U gólmanů jsme taky měli slabší období. Vždycky byla jasná jednička a dvojka málokdy dostala šanci. Teď se brankáři víc rotují, takže se tam zapojuje víc Čechů. Gólmani jsou pořád naše výkladní skříň. Máme jich spoustu a snad to tak bude i v budoucnu.

Máte vyhlídnuto hodně talentů? V extralize mladí brankáři chybí. Hráči jako Suchánek, Hrabal nebo Špunar raději volí cestu zámořských juniorek.

Já jsem zastánce toho, že je lepší vydržet v zámoří co nejdéle za každou cenu a bojovat tam o místo. Nikdy nevíte, kdy může přijít šance v nejlepší lize světa. Vrátit se můžete vždycky. Podívejte se třeba na Karla Vejmelku, který šel zkusit zámoří až ve 24 letech, ale povedl se mu kemp a měl i štěstí. Zranila se jednička a Vejmelka šanci chytil. Ale kdo má na to hrát NHL, tak ji dřív nebo později hrát bude.

Za našimi zády teď probíhá trénink hokejistů Kladna. Co jako rodák a odchovanec říkáte na to, že se Rytíři zvedli a bodovali sedmkrát po sobě?

Je hodně důležité, že dokáží bodovat. Ale vyhrávají i týmy kolem nich, takže to ještě bude těžké. Chleba se bude lámat až později. Důležitý bude přelom listopadu a prosince, kdy je program hodně nahuštěný.

Při příchodu vás nadšeně zdravil Radek Smoleňák, nejnovější posila kádru. Jak moc pomohl?

Pět zápasů, čtyři góly. Co na to mám říct? I kdybych chtěl, tak nemůžu. (směje se) Myslím, že svou roli plní až nad očekávání. Jen dobře pro něj a pro Kladno.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno - České Budějovice 1:0 (18. Smoleňák)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Bodová šňůra Středočechů začala od té doby, co ze střídačky zmizel majitel Jaromír Jágr. Náhoda?

Čísla mluví za vše. (směje se) Já sice nikdy neměl při zápase za zády majitele, ale dokážu si představit, že z kluků trochu tlak spadl. Pro všechny je ohromná persona, některé to může svazovat. Ale pořád mu klubu ohromně co dát. I na ledě.

I z tribuny ale Jágr zápasy pořádně prožívá, za kritiku rozhodčích na Facebooku dokonce vyfasoval 10tisícovou pokutu.

To jsou ty sociální sítě, taková je doba. (usmívá se) Je jasné, že pro něj jako majitele to musí být velké nervy.

Myslíte, že Kladno nastartoval i příchod vašeho kamaráda Jakuba Voráčka na střídačku?

Když k týmu přijde takový hráč se zkušenostmi z NHL a na ledě jsou mladší kluci, určitě to je velké plus. Nejen v přesilovkách, které má Voras na starost, ale i ve všech věcech okolo.

S Voráčkem jste vášniví golfisté. Máte ještě čas si chodit zahrát?

V úterý jsem po delší době zašel a myslím, že to byl letos poslední golf. Zjistil jsem, že nemůžu dělat moc věcí najednou. Snažím se dělat jednu věc pořádně, což je teď hokej. Golf mám jako koníček, nemám v něm žádné ambice.

O vinný sklípek, který jste si na jižní Moravě koupil společně s Voráčkem a dalšími hokejovými přáteli Tlustým a Frolíkem, se stíháte starat?

Nebyl jsem tam rok a půl. Takže je to víc na ostatních. Jmenovitě na Jirkovi Tlustém, který si to vzal pod palec. Ale jde to, budeme to rozšiřovat, aby se tam také měli lidi kde vyspat. Uvidíme, jak to půjde.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán