Hlavní obsah

Pavelec chce v extralize víc zápasů. 52 kol je málo, pak nedostávají šanci mladí gólmani, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poctivě obráží extraligové stadiony a bedlivě pozoruje reprezentační adepty, které by mohli s Radimem Rulíkem povolat na turnaje Euro Hockey Tour, a možná i mistrovství světa. Ondřej Pavelec, bývalý brankář NHL a dnes reprezentační kouč gólmanů, přiznává, že výběr je v tuzemské extralize slušný. Mrzí ho však jedna věc: „Za mě se hraje strašně málo zápasů.“

Pavelec o gólmanech v extralize. Koho vyhlíží do reprezentace? Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Pavelec poukazuje, že při současném počtu 52 kol a pozvolném režimu, kdy se hraje často jen dvakrát týdně, je pro jeho kolegy v klubech těžké dávat šanci mladým.

„Když hrajete pátek-neděle a máte stabilní jedničku, tak kdy tam toho mladého gólmana chcete dát? To stejné platí, když máte dva vyrovnané gólmany – dáte jim dva zápasy po sobě, ale ten druhý pak čtrnáct dní stojí,“ popisuje realitu Pavelec.

Dokazují to i statistiky, že jediným brankářem pod 24 let, který v extralize dostává vetší minuty, je Daniel Král z Liberce. A kupříkladu 25letý Josef Kořenář, který je rovněž v Pavelcově hledáčku, taky vedle Jakuba Kováře zásadní zápasový prostor nemá.

„V NHL máte 82 zápasů, tak vám jich jednička odchytá 60 a dvojka 22. Z toho už něco s ohledem na budoucnost poznáte. Když vám ale tady jednička odchytá 45 zápasů a dvojka sedm, tak je to těžké pro budoucnost klubu i nároďáku,“ uvedl Pavelec nedávno pořadu Příklep.

Ten zároveň uvedl, že s Radimem Rulíkem mají jasně definované role a neměla by se tak opakovat podivná situace z minulého MS, kdy nebylo za vlády Kariho Jalonena jasné, kdo určuje nasazování brankářů. „Hlavní slovo má hlavní trenér a ten za to nese zodpovědnost. Nám to už fungovalo na dvacítkách,“ říká Pavelec.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán