Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Soupeři už český tým přečetli. Nových jmen pro šampionát si Rulík moc nezapsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím nejdrsnější konfrontací s trojicí evropských soupeřů musel projít národním tým pod Radimem Rulíkem na Švédských hokejových hrách. Zatímco v listopadu na Karjale dokázal svým změněným pojetím hry všechny zaskočit a efekt neokoukaného platil částečně i o měsíc později na Švýcarských hrách, v Karlstadu už byli soupeři daleko lépe připraveni.

Foto: S využitím ČTK/AP

Čeští hokejisté na Švédských hokejových hrách porazili jen Švýcarsko

Článek

Trenér si to možná nechce připustit, ale protivníci přečetli jeho systém a bude stále těžší je překvapit. Něčím přehrát se tentokrát nepovedlo Švédy ani Finy. Na Švýcary zafungoval český výkon až v druhé polovině utkání, na což ale mohl mít vliv i kratší čas soupeře na regeneraci.

Doma tentokrát zůstala řada ofenzivních reprezentantů, kteří dobře plnili roli v týmu během předchozích turnajů. Ať už jde o Tomáška, Filippiho, Sedláka, či Fleka. Rulík předem hlásil, že při absenci některých opor dá příležitost dalším, jenže hodně hráčů zůstalo za očekáváním. Spíš by se dalo ze soupisky škrtat, kdo nepřichází do úvahy pro pražské MS, než že by se objevili noví adepti.

Rulík také svoje rozhodnutí vzít obměněný kádr označil jako velmi užitečné. Díky němu zjistil, že už poněkolikáté nevyužil reprezentační šanci Jašek, za očekáváním zůstali při návratu do české sestavy Kovář, Radil, Horák i Růžička. Jejich únorový projev nedával trenérovi vzkaz, že by mohli obstát i při šampionátu a opakovaně se držet Rulíkem ordinovaného náročného bruslení, napadání a rychlé práce s pukem.

Časté problémy nastávaly v obraně, která se dopouštěla chyb, z nichž vycházela i řada přečíslení. Košťálek ani Hájek neukázali výkon, kterého by měli být schopni. Také Galvas či Král už odehráli v reprezentaci lepší zápasy. A na rozdíl od dvou předchozích turnajů nebyly české trumfy ani v brance.

Český hokej se na reprezentační úrovni zlepšuje, ale bohužel je citelně znát, když na nějakou akci nepřiveze to nejlepší. Výsledky i hra z Karlstadu jsou varováním, že nějak zvlášť široký výběr adeptů reprezentace neexistuje.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Zleva Ondřej Beránek, Švýcaři André Heim a Andrea Glauser při Švédských hokejových hrách

Z útočníků snad pouze třinecký Voženílek, jenž jako jediný z tuzemských hokejistů odjel čtvrtý turnaj evropské tour v řadě, by si mohl květnový termín šampionátu v kalendáři zatrhnout. Jinak se bude muset Rulík podívat spíš do starších soupisek a doufat v účinnou injekci z NHL, kam vyrazí příští měsíc.

Kouč známý svou precizností už do té doby určitě bude mít jasno, které hráče bude chtít pozvat do závěrečné přípravy před MS, jejíž začátek plánuje na 1. dubna. Připouští ale, že nutné mít různé varianty, protože všechno bude ovlivněno i tím, jak bude sezona pro jednotlivé reprezentanty dlouhá v klubech.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.