Hlavní obsah

Spor o výchovu obránců v Česku: Spálenka s Židlickým nesouhlasí a argumentuje pohledem NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během nedávného turnaje Karjala Marek Židlický, toho času jeden z asistentů trenéra Rulíka u reprezentačního áčka, odmítal pesimistické názory, že českému hokeji zoufale scházejí kvalitní obránci. Hráčský agent ze společnosti Sport Invest Robert Spálenka v tomto ohledu s někdejším vynikajícím zadákem nesouhlasí. V pořadu Příklep na Sport.cz vysvětluje, proč…

Obránců je málo v mládeži se to nemění, tvrdí agent Spálenka v pořadu Příklep.Video: Sport.cz

 
Článek

„Musíme rozlišit, jestli máme beky v České republice a jestli je máme v NHL. Kolik máme beků v NHL, kteří ji stabilně hrají?“ ptá se Spálenka a odpovídá si, že až na Filipa Hronka z Vancouveru žádného ofenzivního beka s patřičným zápasovým ice-timem nyní nevidí.

„David Jiříček na tom v Columbusu pracuje, časem se mu to může podařit. Potenciál ofenzivního obránce má i Standa Svozil, ale ten je na farmě Blue Jackets,“ vypočítává hráčský agent a bohatě mu na to stačí prsty na jedné ruce.

Příklep s agentem Robertem SpálenkouVideo: Sport.cz

Když si klade otázku, proč tuzemský hokej není schopen vychovávat ofenzivní beky, má jasno. „Neznám úplně detailně, jak pracuje každý klub na rozvoji mladých hráčů. My ale ofenzivním obráncům nedovolujeme hrát. Zatahujeme je do systémů, nutíme je bránit, nutíme je vyhazovat puky po plexiskle. To je málo,“ posteskne si.

„Pohled na ofenzivního obránce v České republice a v kanadské juniorce; potažmo v NHL; je totálně odlišný. Tam hráč musí mít úplně jiné parametry - v obratnosti, bruslení, rychlosti rozhodování, v nahrávce i střelbě. To my tady vychovat neumíme,“ říká natvrdo.

Za příklad dává 26letého slovenského obránce Tampy Bay Erika Černáka, jehož jeho agentura rovněž zastupuje. „Když v 16 letech hrál za Košice, byl brán za absolutního ofenzivního obránce. Draftovali ho Los Angeles, pak byl vyměněn do Tampy Bay, kde mu řekli, že pro ně absolutně nesplňuje parametry ofenzivního obránce. Že buď bude dělat, co klub chce, nebo prostě NHL hrát nebude,“ vybavuje si Spálenka.

Hertlovi není krize San Jose jedno, ví jeho agent SpálenkaVideo: Sport.cz

„Erik je tak edukovaný a chytrý hráč, že se to naučil a dneska je jedním z nejlepších obránců NHL při hře pět na pět. A coby defenzivní obránce podepsal osmiletou smlouvu,“ připomíná Spálenka kontrakt platný od aktuální sezony, který metrákovému bekovi zaručuje roční příjem ve výši 5,2 milionu dolarů.

Jinak má ale Spálenka pro Židlického práci u nároďáku jen pochvalná slova. Na Karjale se objevili i jeho klienti-obránci Mašín, Zábranský, Knot a Galvas, kteří byli z Židlického postřehů a rad nadšeni. „Neskutečně ho chválili. Umí jim poradit z toho pohledu, co jiní trenéři neumějí. A nechává kluky hrát,“ vypočítává Spálenka přínosy trenéra Židlického.

„Super, že takového člověka u reprezentace máme, bude ale chvilku trvat, abychom stejné kluky měli už od reprezentační šestnáctky, aby se to kluci učili už od mládí. A když koukám na nároďáky od šestnáctky výš, tak kvalitních ofenzivních obránců máme pořád málo,“ stojí si za svým Spálenka.

Reklama

  Švédsko - Česko dnes 14 : 00
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko