Hlavní obsah

Židlický: Mrzí mě číst a poslouchat, že nám chybí obránci! Kvalitní hráče pořád máme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovory pro novináře v oblibě příliš nemá. Když Marek Židlický může, raději zůstává v ústraní mimo zapnuté kamery a diktafony. Během turnaje Karjala však 46letý někdejší vynikající obránce s více než 800 starty v NHL udělal výjimku. Byť jen na pár minut.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra hokejové reprezentace Marek Židlický.

Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) - I za tak krátkou dobu šlo ale poznat, jak Rulíkův asistent, jenž má u nároďáku na starost obrannou hru, trenéřinou žije.

Když vám v červnu Radim Rulík nabídl, abyste s ním šel od dvacítky k reprezentačnímu áčku i vy, měl jste hned jasno, že jej neodmítnete?

Pár dní na rozmyšlenou jsem si vzal.

Co vás přesvědčilo kývnout?

Náš kolektiv, ve dvacítce nám to opravdu fungovalo. Za dvě mistrovství světa jsme neměli jediný náznak ponorky. Fungovalo to mezi námi skvěle, vyhověli jsme si. Tohle hrálo důležitou roli.

Foto: Jan Beneš/Český hokej

Marek Židlický (vlevo) s Radimem Rulíkem.

A tak jste systém, s nímž jste slavili úspěch u dvacítky, přenesli k áčku. Bylo těžší ho učit již dospělé a hotové hráče?

Nevidím v tom markantní rozdíl, kluci na to reagovali dobře na dvacítce i tady. Pro kluky v áčku je to teď všechno nové, v probíhající sezoně mají hodně zápasů. Jde o to, jak na nás zareagují. Proti Švédsku hráli od prvního střídání velmi dobře. Ještě večer po zápase jsem si všechno pustil na počítači znovu. Líbilo se mi, jak všechny obranné páry fungovaly, jak vystupovaly.

To děláte vždycky, že ještě v den zápasu si jej znovu pouštíte a hledáte chyby a klady?

To zase ne. Chtěl jsem si omrknout nějaké věci, které jsem měl zrovna v hlavě, abych pak mohl hráčům něco říct.

Sestřih utkání turnaje Karjala Švédsko-ČeskoVideo: Český hokej

Musíte svůj systém aktivní hry nějak uzpůsobovat podle soupeře?

Ne. Koukáme se hlavě sami na sebe. Abychom podali stoprocentní výkon, u toho to všechno začíná. Když hrajete proti top týmu a nedáte mu šanci se rozjet, nemá proti tomuhle systému šanci. Pro kluky je (fyzicky) hodně náročný, to je pravda, ale zvládli ho.

Chytla vás trenéřina? Naplňuje vás?

Kdybych neměl chuť, tak tady nejsem… Čas to samozřejmě zabere, ale o něm to není. Pan Hadamczik mi dal šanci jít k osmnáctce a už tehdy se psalo, jak českému hokeji dneska chybí obránci. Těžko se mi to čte nebo poslouchá. Mrzí mě to, něco jsem tady odehrál a opravdu mi to je líto. Chtěl bych to vrátit způsobem, že klukům předám zkušenosti, které mám.

Podle vás máme kvalitních obránců dost?

Takhle bych o tom nemluvil. Vezměte si kluky, které teď máme v reprezentaci. Není tam žádná propast, proti Švédsku to ukázali. Hráče pořád máme, neviděl bych to tak pesimisticky, že máme problémy. Máme tady zkušené kluky, kteří ví, jak se připravit na zápas, i mladé, kteří se zase chtějí ukázat.

Snižující se počet českých hráčů v NHL však moc povzbudivý není…

Vím, ale kluci jsou tady. V NHL nemáme ani tolik útočníků. Doba je, jaká je. Můžeme si říkat, že v NHL nejsou takové počty našich hráčů, co byly dřív. To je pravda. Ale kvalitní hokejisty pořád máme.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán