Hlavní obsah

Stupidní fauly asi z přemíry snahy, tuší trenér osmnáctky po úvodní prohře

Šest menších trestů v první polovině zápasu, pak jeden větší. Čeští hokejisté do 18 let v úvodním duelu mistrovství světa doplatili na nedisciplinovanost a podlehli Slovensku 2:3 po nájezdech. „Nemůžeme strávit 17 minut na trestné lavici. Buďme rádi, že jsme se vůbec dokázali do zápasu vrátit,“ hodnotil pro hokej.cz trenér českého výběru Jakub Petr.

Foto: IIHF

Slovenský hokejista Adam Cedzo střílí druhý gól na MS do 18 let proti Česku.

Článek

První polovina utkání byla ze strany národního týmu tragická. Jen pět střel na branku, žádná šance a výsledek 0:2. A to kvůli dvěma slovenským využitým přesilovkám. „Fauly pramenily asi z přemíry snahy a motivace. Stálo nás to zápas. Nemohli jsme předvést svou kvalitu," mrzelo kouče.

A souhlasil i útočník Pavel Šimek. „Nebruslili jsme, byli jsme neopatrní s hokejkou. Zbytečné fauly v útočné třetině nám sebraly fakt hodně sil," mínil 18letý křídelník.

Opaření Češi se ale dokázali oklepat a v závěru prostřední části dvěma góly v krátkém sledu srovnali. Na Csabiho trefu navázala největší hvězda týmu Eduard Šalé. „K našemu hokeji jsme se dostali až ve druhé polovině zápasu. Začali jsme získávat území, vytvořili jsme si tlak a naštěstí se prosadili," ocenil Petr.

Naštval ho však vyšší trest pro útočníka Eichlera. „Srazila nás další stupidní věc dvě sekundy před sirénou v situaci, která nic neřešila," rozčiloval se trenér. Pětiminutovou hru ve čtyřech v úvodu třetí třetiny ale jeho svěřenci zvládli. „Za oslabení ale musím mužstvo pochválit, kluci ho sehráli parádně a aktivně," liboval si.

Ve zbytku duelu se hrálo nahoru, dolu se spoustou tutovek na obou stranách. „Pro fanoušky asi třetí třetině zajímavá, ale pro trenéry až moc bláznivá. Upustila se ofenzivní stavidla. Mohl vyhrát kdokoliv," říkal kouč.

Zářili však oba gólmani. Dvakrát se sám před slovenským brankářem zjevil i Šimek, ale ani jednou neuspěl. „Bohužel špatná zakončení. Proberu to s trenérem. Příště do toho musím dát větší sílu, víc se koncentrovat," tvrdil královéhradecký odchovanec aktuálně působící v kanadské juniorské soutěži QMJHL.

Ani prodloužení nerozhodlo a v nájezdech uspěli Slováci. Národní tým tak bere z úvodního utkání pouze bod. „Věděli jsme, že to bude těžký zápas, hlavně ve hře pět na pět. Nedělali jsme si žádné alibi. Soupeř byl dobře organizovaný, agresivně přistupoval," hodnotil Petr.

Žádná panika ale není na místě, Česko se může výrazně přiblížit ke čtvrtfinále v sobotním duelu s Německem. „Plán byl jasný, z prvních dvou zápasů čtyři body," nastínil trenér. Úkol to však nebude snadný. „Těžká práce. Očekávám podobný zápas jako se Slováky," doplnil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.