Hlavní obsah

Talent je v týmu obrovský, ale chybí srdce, povzdechl si asistent trenéra Trnka

Toronto

Čeští hokejisté se na juniorském světovém šampionátu dostali do hodně obtížné situace. Ačkoliv před začátkem turnaje pokukoval národní tým po medaili, nyní bude mít plné ruce práce, aby vůbec postoupil do čtvrtfinále a unikl tak nervy drásajícím bojům o záchranu.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Český obránce Dominik Mašín (druhý zleva) se snaží zasunout puk za záda švýcarského brankáře Gauthiera Desclouxe.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta inkasovali proti Švýcarům stejně jako v úvodním vystoupení proti Švédům pět branek a připsali si druhou porážku ve skupině B. "Nedali jsme si dostatečný pozor na úvody třetin. V první i druhé části jsme na začátku dostali branku. Za stavu 2:5 se už těžko zápas otáčí, navíc proti takovému týmu, jakým je Švýcarsko. Tím jsme ztratili zápas," hodnotil utkání útočník Marek Růžička, střelec vyrovnávací branky na 1:1.

Stejný názor na věc měl i asistent hlavního trenéra Pavel Trnka. "Rozhodly rychlé góly v úvodech prvních dvou třetin, což byly, dá se říct, dva z řady důvodů naší prohry," nechal se slyšet bývalý výtečný bek. Hráčům podle něho individuální schopnosti neschází. "Týmový potenciál a talent jsou v našem týmu obrovské, chybí tomu ale srdce. Musíme začít hrát týmově," dodal.

Čeští mladíci proti Švýcarům opakovali chyby, kterých se dopustili i v duelu se soupeřem ze Skandinávie, navíc prohráli stejným výsledkem. Přesto byli oba protivníci v očích svěřenců kouče Miroslava Přerosta odlišní. "Švédové jsou více techničtější, Švýcaři naopak víc bruslí a hrají do těla. Nemáme se na co vymlouvat. Měli jsme tento zápas vyhrát. Těžko se mi to hodnotí," přemítal Michael Špaček.

Prognózy, které před turnajem pasovaly české mladíky na jednoho z hlavních kandidátů bojů o medaile, se zatím týmu nedaří naplnit. Příliš se nevede ani Davidu Pastrňákovi, hráči, jenž už okusil NHL. "Očekává se ode mě víc, jsem sám osobně ze sebe zklamaný. Musím se zlepšit. Snažím se dělat co nejlepší práci. Musíme ale začít hrát jako jeden tým, potom to půjde i každému z nás," konstatoval Pastrňák.

Další ztráta by se rovnala katastrofě

S postupem zápasu, když se přestávalo českému týmu dařit, začali hráči brát tíhu situace na sebe. "Je to tak vždycky. Když se nedaří, tak se pak každý sám snaží dělat, co se dá, a to je špatně. Musíme hrát celou dobu podle našeho plánu bez ohledu na aktuální stav," doplnil Pastrňák.

Možnost, že na hráče doléhá tlak, který média vytvořila před turnajem, Trnka velmi rázně odmítl. "Všichni hráči chtějí hrát velký hokej, někteří z nich už ho hrají. S tlakem si tudíž musí poradit," prohlásil bývalý hráč Anaheimu a Floridy v zámořské NHL.

Po dvou dnech zápasového vytížení čeká českou dvacítku den volna. "Musíme se dát dohromady. Máme před sebou těžký zápas s Dánskem, nečeká nás určitě nic jednoduchého. Na druhou stranu - který zápas je na šampionátu jednoduchý? Máme den na to, abychom se vzchopili a začali se soustředit na další střetnutí," uvedl Trnka.

Ve třetím zápase na šampionátu vyzvou Češi papírově nejslabšího protivníka ve skupině. Další ztráta by se už rovnala katastrofě. A velmi pravděpodobně účasti v sérii o udržení mezi elitou. "Na zápas s Dány se musíme stoprocentně připravit a jít do něj s čistou hlavou. Jde nám o všechno, nemůžeme si už dovolit zaváhat," uvědomuje si Růžička. "Trenéři nám určitě u videa ukážou, kde jsme dělali chyby. Musíme dát do tréninku sto procent a doufat, že si věci z něj přeneseme do zápasu. Věřím, že proti Dánsku vyhrajeme," prohlásil odhodlaně Špaček. "Musíme na první dva nepovedené zápasy zapomenout," doplnil Pastrňák.

Probojují se čeští hokejisté na MS hráčů do dvaceti let do čtvrtfinále?
Ano, do čtvrtfinále nakonec postoupí
28,2 %
Ne, budou bojovat o záchranu mezi elitou
71,8 %
Celkem hlasovalo 15694 čtenářů.

Reklama

Související témata: