Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 6:5Trápení s outsiderem! Přestřelku ale čeští mladíci nakonec zvládli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Šarangovič 0 : 1
21. Drozdov 0 : 2
22. Pavlík 1 : 2
22. Hájek 2 : 2
26. Zadina 3 : 2
33. Chytil 4 : 2
36. Pavlík 5 : 2
39. Šarangovič 5 : 3
51. Martynov 5 : 4
54. Zachar 6 : 4
55. Gabrus 6 : 5
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Byla to lopota, ale čeští hokejisté tři body proti outsiderovi z Běloruska nakonec slavili. Ve svém třetím vystoupení na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Buffalu sice prohrávali už 0:2, ve druhé třetině však během čtyř minut otočili skóre a po výhře 6:5 si zajistili účast ve čtvrtfinále. O góly národního týmu se postarali Hájek, Zadina, Chytil, Zachar a Pavlík, který skóroval dvakrát. Výběr trenéra Filipa Pešána uzavře skupinu B v neděli, kdy od 18.00 SEČ narazí na Švýcarsko.

Foto: Sport.cz

Český útočník Filip Zadina střílí v duelu s Běloruskem na MS do 20 let.

Článek

Kouč Pešán provedl proti zápasu se Švédy změnu na brankářském postu, když místo Jakuba Škarka nasadil znovu Josefa Kořenáře, který čtyřiatřiceti zákroky pomohl k vítězství 5:4 nad Ruskem.

Češi prahli po uklidňující první trefě, ale přání se jim nesplnilo, i když soupeře v úvodním dějství přestříleli 12:8. Ve spoře zaplněné hale Key Bank Center měl v úvodu možnost Safin, jenže v přečíslení dva na jednoho nevyužil Zacharovu nabídku. Brankář Grišenko poté našel ve výstroji i tečovanou ránu Hájka.

V 9. minutě hráli Bělorusové první přesilovku a naložili s ní báječně. Šarangovič si sjel mezi kruhy a ranou pod víko rozvlnil síť. Český tým se snažil o odpověď, jenže protivníka nedokázal dostat pod tlak a jeho výpady často končily na běloruské obraně. Největší příležitost na vyrovnání měl Chytil, z úhlu však nepropasíroval puk do sítě. Další komplikace pro Pešánovu partu přišla na začátku 12. minuty, kdy Kurovský trefil holí Gabruse a inkasoval trest na pět minut a do konce utkání. Bělorusové však druhý gól nepřidali.

Jenže po 48 vteřinách prostřední části přišel pro Čechy další šok. Drozdov bekhendem překonal Kořenáře a papírově nejslabší celek skupiny B odskočil do dvoubrankového vedení!

Kořenáře vystřídal mezi tyčemi Škarek a začaly se dít velké věci. O malou chvíli později Reichel nahrával před branku Safinovi, ten sice orazítkoval jen brankovou konstrukci, ale dorážející Pavlík přece jen dopravil kotouč do sítě. Uběhlo pouze 24 vteřin, když si Hájek srovnal puk na střelu a trefil přesně pod břevno - 2:2!

Borce v červených dresech rychlé vyrovnání hodně povzbudilo, soupeře výrazně převyšovali v rychlosti a ve 26. minutě dokonali obrat, když početní výhodu využil pohotovou dorážkou z úhlu Zadina. Čeští mladíci byli na koni, v polovině střetnutí však opět zahrozili i Bělorusové. Škarkovi pomohla tyč po ráně Drozdova a z pokračující akce neskóroval ani Martynov, který rychle objel branku a pokoušel se procpat puk za Škarka.

Bělorusové nestíhali a čtvrtý gól jim s trochou štěstí přidal Chytil. Osmnáctiletý útočník sice nezasáhl puk podle představ, ale Grišenko si ho srazil za svá záda. Když ve 38. minutě zvýšil na 5:2 svým druhým zásahem v utkání Pavlík, vypadalo to už na jasnou záležitost českého mužstva.

Jenže Grišenka nahradil v kleci Rodik a Bělorusové začali zase kousat. Ještě do druhé přestávky snížil v přesilovce Šarangovič. Na začátku závěrečné části krásně pronikl až před branku Zachar, ale Rodik sklapl betony včas.

V 51. minutě proměnil další početní výhodu po Drozdově přihrávce Martynov a bezpečný náskok byl rázem pryč. Šest minut před koncem se trefil Zachar, přesto se Češi strachovali o výsledek až do úplného konce. V 55. minutě totiž Škarka propálil Gabrus. Prodloužení se ale v Buffalu nekonalo a Češi se těšili z druhého vítězství na turnaji.

Bělorusy čeká boj o záchranu, Češi si naopak proti Švýcarsku pokusí vybojovat lepší výchozí postavení pro čtvrtfinále.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu:
Skupina B:
ČR - Bělorusko 6:5 (0:1, 5:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 22. R. Pavlík (Safin, K. Reichel), 22. Hájek (Nečas, Budík), 26. F. Zadina (Michnáč, M. Kaut), 33. Chytil (M. Zachar, Hájek), 36. R. Pavlík (Chytil), 54. M. Zachar (Budík) - 9. Šarangovič (Jerjomenko, Litvinov), 21. Drozdov (Suško, Bovbel), 39. Šarangovič (Suško, Bovbel), 51. Martynov (Drozdov, Jerjomenko), 55. Gabrus. Rozhodčí: Grumsen (Dán.), Kulev (Rus.) - Castelli (Švýc.), Jensen (Dán.). Vyloučení: 3:2, navíc Kurovský 5 min. a do konce utkání, R. Pavlík (oba ČR) 10 min. Využití: 1:3. Diváci: 5222.
Sestava ČR: Kořenář (21. Škarek) - Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála - M. Zachar, Chytil, Safin - F. Zadina, Nečas, Michnáč - R. Pavlík, K. Reichel, M. Kaut - Kurovský, Kodýtek, Lauko - Hrabík. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.
Švédsko - Švýcarsko 7:2 (1:1, 2:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. L. Andersson (A. Nylander, E. Pettersson), 27. L. Andersson, 33. Jonsson Fjällby, 45. E. Pettersson, 51. Söderlund (R. Dahlin, Brännström), 52. Zetterlund, 53. E. Pettersson (L. Andersson, R. Dahlin) - 11. Müller, 40. Miranda. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Šír (ČR) - Hagerström (Švéd.), Hancock (USA). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2115.
1.Švédsko3300016:49
2.Rusko3200114:96
3.ČR3200112:126
4.Švýcarsko310027:143
5.Bělorusko4000410:200

Reklama

Související témata: