Hlavní obsah

Uzavřená kapitola? NHL už nebudu komentovat. Je to pryč, prohlásil Sobotka

Praha

Zámořské manýry dorazily do Evropy. I když bude Vladimíru Sobotkovi třicet až příští rok, je nejstarším hráčem českého výběru, který se chystá na druhý turnaj Euro Hockey Tour. Jako s přehledem nejzkušenější tak dostal i kapitánské céčko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka během tréninku reprezentace před turnajem Channel One Cup.

Článek

Hokej sází na daleko mladší hráče, kteří jsou rychlejší, dravější, silnější. Ale i levnější. Po vzoru NHL, kde nejsou výjimkou náctiletí kapitáni slavných týmů. „Docela se to mění, jde to strašně rychle dopředu, ale jsem rád, že tu můžu být a zahrát si s klukama. Koukal jsem na ten minulý turnaj a hráli fakt dobře. Byl to rychlý a přímočarý hokej, což se asi všem líbilo," tvrdil Sobotka.

Za národní mužstvo odehrál blonďatý centr 35 utkání a kromě mistrovství světa 2014 a 2015 se zúčastnil i letošního Světového poháru. A zažil tak kapitány Tomáše Rolinka, Jakuba Voráčka i Tomáše Plekance. Plamenné proslovy v kabině ale nechystá, na to rozhodně není stavěný.

„Tady je nastavený řád, každý si plní svůj plán a přesně ví, co má dělat. Má to dané na papíře a kdykoli se na to může podívat, v tom problém nebude, že bych někoho musel řídit," myslí si Sobotka.

Už několik měsíců před Světovým pohárem se čile spekulovalo o jeho návratu do NHL. V Americe se psalo, že se vrátí do St. Louis Blues, v Rusku naopak, že setrvá v Omsku. Sobotka měl z toho tak zamotanou hlavu, že se tématu záměrně vyhýbal. „Hlavně se mě na to neptejte, řeší to agenti, je to padesát na padesát," povzdechl si na turnaji v Torontu.

Po dvou sezónách strávených na západní Sibiři se ale velký zámořský comeback nekonal. Ambiciózní St. Louis se potýká s konkurenty z Dallasu, Chicaga, Nashvillu, Sobotka však dál létá s Omskem do Vladivostoku, Chabarovsku nebo Pekingu, kde hraje čínský nováček KHL Rudá hvězda Kunlun.

Přinese start v reprezentaci psychickou úlevu?

Mrzí to? „To vůbec nebudu komentovat, užil jsem si toho dost a už je to za mnou. Je to všechno pryč," říká hráč, který v NHL v dresech Bostonu a St. Louis strávil sedm sezón, během nichž nastoupil k 381 zápasům.

Když v roce 2014 odcházel ve 27 letech do Omsku, mnozí to chápali jako trucpodnik vůči neochotě vedení týmu Blues přistoupit na adekvátní kontrakt. Teď už je ale Sobotka v Rusku třetí sezónu a zdá se, že NHL považuje za uzavřenou kapitolu.

A tak český útočník řeší každodenní starosti i nálady šéfů omského Avangardu, který je na druhém místě Východní konference KHL. „Ale jo, jde to, zatím je tam pohoda. Jenže pak prohraješ jeden zápas a už je to špatný..."

Reprezentační turnaj mu tak možná přinese i psychickou úlevu. „Jak silný máme tým? To se ukáže až při zápasech. Na tréninku bylo trochu těžší ty nohy rozhýbat, tak uvidíme, co bude dál," prohlásil český kápo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články