Hlavní obsah

V Praze to bude ještě o level těžší, řekl Rulík po prohře. Ritticha nepovolá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednu chvíli se zdálo, že hokejová reprezentace vyjde v letošní sezoně poprvé střelecky naprázdno. Nakonec se tak nestalo. V Brně Finům podlehla 1:4. Ale i tak je to první porážka pro tým Radima Rulíka v závěrečné přípravě na MS.

Sestřih hokeje ČR - FinskoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Finy jste přestříleli, přesto jste prohráli o tři góly.

Klasický zápas, který nás čeká na šampionátu. V Praze to bude ještě o třicet procent rychlejší a o level těžší. Finové hráli dobře dozadu, pokrývali naše protiútoky. Inkasovali jsme v přesilovce. Hráčům jsme ukazovali, jak ji soupeř hraje, bohužel jsme to nepokryli. Mrzí mě i druhý gól, který jsme inkasovali po buly, kde nás přetlačili. To byly dva góly, kterým jsme měli zabránit.

Jak se vám líbily posily z NHL?

Nechci nikoho omlouvat, ale někteří hráli ostrý zápas po dlouhé době. Třeba Filip Zadina měl ke konci základní části zdravotní problémy a poslední utkání hrál sedmého dubna. To je strašná doba. Klukům ze zámoří musíme dát trochu času a prostoru, aby se dostali do tempa.

Dá se vůbec v tak krátké době sehrát? Do prvního zápasu na mistrovství chybí osm dnů.

Kanaďani se sejdou na letišti a dají to do kupy během pár dnů. Nevidím v tom problém, na souhru bude dostatek času a bude důležité, co si do hry přeneseme. Potřebujeme vybrat hráče, kteří se nespokojí s nominací. Které to naopak ještě víc nakopne. Aby blafnul oheň a začalo to hořet. Takové typy hráčů chceme zvolit.

Byl zápas s Finy o prvním gólu?

Určitě. I když jsme tam měli nějaká přečíslení a šance, nebylo to takové, jak bychom potřebovali. Neměli jsme špatné momenty, úsilí bylo veliké, ale na Finy to zkrátka nestačilo. Ale jsem rád, že někteří kluci si ten zápas zahráli, protože budou naším prvním soupeřem na mistrovství a nebude to nic jednoduchého.

Asi vás budou bolet i čtyři nevyužité přesilové hry.

Na mistrovství světa to bude jiné. Nechtěli jsme úplně odkrýt všechny karty. Když vám povím, jak to bude vypadat, napíšete to do novin a Finové si vše překládají, takže vám to neřeknu (úsměv).

Je hlavním zjištěním, že proti Finům nezáleží na počtu střel, ale jejich kvalitě?

Přesně tak. I když jsem zastáncem, že když hráči vědí, že budou puky lítat na bránu z každé pozice a rvát se o prostor, budou z toho padat góly. Když ale hráči čekají jinou formu spolupráce, nemá to šanci na úspěch. Musíme to sehrát malinko jinak.

Jak se vám líbil výkon Lukáše Dostála v brance?

Neměl to jednoduché. Nebylo to špatné, ale v první třetině na něj šly dvě střely a pak prohrajete zápas.

Prozradíte, jaké změny chystáte na sobotu?

Když přijdete zítra na trénink, odhadnete, kdo bude hrát. Mám to trochu připravené, ale možná něco málo změním.

V noci na čtvrtek vypadl v play off NHL brankář David Rittich. Připojí se k národnímu týmu?

Už do toho trojlístku brankářů nechceme sahat.