Hlavní obsah

Z nominace na Karjalu vypadli Jaškin, Krejčík a Sklenička

Z nominace českých hokejistů na listopadový turnaj Karjala v Helsinkách vypadl ze zdravotních důvodů útočník Dmitrij Jaškin z Dynama Moskva a kvůli povinnostem v Jokeritu Helsinky obránci Jakub Krejčík a David Sklenička. Do ofenzivy byl povolán z řad náhradníků liberecký Radan Lenc a dosavadní osmičku zástupců týmu do 20 let rozšířili ještě další útočníci Filip Koffer s Pavlem Novákem z prvoligových Litoměřic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dmitrij Jaškin v dresu české hokejové reprezentace.

Článek

V týmu je třicítka hráčů, která by měla v tomto složení odcestovat v pondělí na turnaj. "Vedení turnaje nám povolilo rozšíření soupisky ze sedmadvaceti na třicet hráčů," řekl ČTK tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund. Díky tomu doplnili tým nováčci Koffer s Novákem a v kádru je i šestnáctiletý obránce David Jiříček, který byl v původní širší nominaci.

Nový kouč národního týmu Filip Pešán se v Helsinkách musí obejít bez aktuálně nejlepšího střelce KHL. Jaškin se s 12 góly dělí o vedení s duem Teemu Hartikainen z Ufy a Alexej Makejev z Jekatěrinburgu. Krejčík přijde o možnost v Helsinkách sehrát jubilejní 100. zápas v národním týmu. Jokerit totiž čeká ještě v úterý duel na ledě Soči.

Dvanáct nováčků

Koffer s Novákem rozšířili počet nováčků v kádru na dvanáct. Těmi dalšími jsou z řad juniorů brankář Lukáš Pařík z Liberce, obránci Jiříček, Stanislav Svozil z Komety Brno a Šimon Kubíček z Litoměřic a útočníci Jan Myšák z Litvínova, Adam Raška z Třince, Michal Teplý z Mladé Boleslavi a Jaromír Pytlík ze Sault Ste. Marie z OHL.

Na první starty čekají vedle nich také současní spoluhráči z Tappary Tampere - gólman Dominik Hrachovina, který byl jako trojka na mistrovství světa v Dánsku v roce 2018, a útočník Michael Špaček.

Jiříček, který 28. listopadu oslaví sedmnácté narozeniny, se díky tomu, že se z širšího kádru posunul do závěrečné nominace, ještě více přiblížil zápisu do historie. Mohl by se stát nejmladším hráčem v dějinách samostatné české reprezentace.

Tím je nyní Rostislav Olesz, který na Baltika Cupu v Moskvě nastoupil 22. prosince 2002 proti Rusku ve věku 17 let, dvou měsíců a 12 dní. V součtu s československým týmem je rekordmanem Jaroslav Drobný, který v únoru 1937 debutoval ve věku 15 let, tří měsíců a 30 dní.

Lenc je vedle obránce Filip Hronka, který před odloženým startem NHL vypomáhá z Detroitu Hradci Králové, a hráčů dvacítky jediným zástupcem z českých klubů.

Prvním soupeřem Švédsko

Z nich Pešán hráče jinak nenominoval, protože kvůli platným restrikcím v tuzemsku včetně zákazu tréninku ve vnitřních prostorech už od 12. října se nemohou plnohodnotně připravovat. Juniorům chce umožnit trénink aspoň v Helsinkách a zařadit je do závěrečného utkání s Ruskem, které nominovalo kompletně výběr do 20 let.

Český tým odletí do "bubliny" v Helsinkách v pondělí dvěma speciály z Prahy a Moskvy, první trénink má na programu v úterý dopoledne. Ve čtvrtek ve 13:30 vstoupí do prvního turnaje série Euro Hockey Tour v sezoně duelem se Švédskem. O dva dny později od 16:30 nastoupí proti domácímu Finsku a v neděli od 12:30 proti Rusku.

Nominace na turnaj Karjala v Helsinkách (5.-8. listopadu):
Brankáři:
Patrik Bartošák (Pelicans Lahti (Fin.; 15 zápasů)
Dominik Hrachovina (Tappara Tampere/Fin.; 0)
Lukáš Pařík (Liberec; 0),
obránci:
Filip Hronek (Hradec Králové; 20/5)
David Jiříček (Plzeň; 0)
Šimon Kubíček (Litoměřice; 0)
Stanislav Svozil (Kometa Brno; 0)
Jakub Galvas (Jukurit Mikkeli/Fin.; 9/1)
Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL; 55/5)
Lukáš Klok (Lukko Rauma/Fin.; 20/1)
Michal Moravčík (Tappara Tampere/Fin.; 37/1)
Vojtěch Mozík (Färjestad/Švéd.; 43/4)
Andrej Šustr (Kunlun/KHL; 12/1)
útočníci:
Filip Koffer (0/0)
Pavel Novák (oba Litoměřice; 0/0)
Jiří Smejkal (1/0)
Michael Špaček (oba Tappara Tampere/Fin.; 0)
Hynek Zohorna (35/5)
Tomáš Zohorna (oba Chabarovsk/KHL; 96/16)
Radan Lenc (Liberec; 23/3)
Jan Myšák (Litvínov; 0)
Michal Teplý (Mladá Boleslav; 0)
Rudolf Červený (Pelicans Lahti/Fin; 16/2)
Radek Koblížek (Kärpät Oulu/Fin.; 2/0)
Andrej Nestrašil (Magnitogorsk/KHL; 30/5)
Jan Ordoš (Oskarshamn/Švéd.; 4/0)
Jaroslav Pytlík (Sault Ste. Marie/OHL; 0)
Adam Raška (Třinec; 0)
Ondřej Roman (Ilves Tampere; 19/4)
Šimon Stránský (Jukurit Mikkeli/Fin; 2/0)

Reklama