Hlavní obsah

Zápas blbec. Navzdory porážce jsem si utkání s Finy užil, tvrdí brněnský odchovanec Dostál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šesti letech se vrátil v dresu českého národního týmu do brněnské haly, kde hokejově odmala vyrůstal. Brankář Lukáš Dostál však musel skousnout na úvod Českých her, které jsou pro mužstvo generálkou na pražský světový šampionát, porážku 1:4 s Finskem.

Sestřih hokejeVideo: Sport.cz

 
Článek

Šlo na vás jen patnáct soupeřových střel. Byl to klasický zápas blbec?

V hokeji to někdy takhle chodí. Dvakrát jsem bohužel inkasoval po odrazech, když se puk dostal k protihráčům, a já jsem se už nestihl přesunout.

Na utkání před brněnskými fandy jste se mimořádně těšil. Jste teď hodně zklamaný?

Navzdory porážce jsem si ho užil. Atmosféra byla výborná. Hrozně moc jsme si přáli vyhrát, což se bohužel nepovedlo. Myslím ale, že jsme nepodali špatný výkon. Kluci v poli odmakali celý zápas na sto procent. Zaostali jsme ovšem v produktivitě. Určitě nás čeká rozbor u videa. Musíme se z duelu s Finy poučit. V Brně nás čekají ještě dva zápasy, věřím, že se výsledkově zlepšíme.

V sezoně jste nastupoval za Anaheim v NHL. Je pro vás teď problém zvykat si na širší evropská kluziště?

Je to pochopitelně poněkud rozdíl. Puky se samozřejmě trochu jinak odrážejí a soupeřovi útočníci mají víc času na rozhodování, zda přihrát, nebo vystřelit. Na to se ale rozhodně nevymlouvám. Vždyť v Brně jsem toho za Kometu v minulosti dost odchytal, a tak to tady dobře znám.

Pamatoval jste si některé finské protihráče z vašich angažmá v Ilves Tampere a KooVee?

Některé jsem znal. Mám mezi nimi dokonce dva kamarády. Finové předvedli svůj typický hokej vycházející z důsledné obrany, z níž vyráželi do rychlých brejků.

Jak si užíváte přípravu národního mužstva s brankářskými parťáky z NHL Petrem Mrázkem a Karlem Vejmelkou?

Je to super. Máme skvělou gólmanskou partu. Všichni tři se perfektně známe, panují mezi námi výtečné vztahy.

Už víte, kdo z vás nastoupí o víkendu v zápasech se Švédy a Švýcary?

Trochu jsme se o tom už s trenéry bavili. Víc si ale k tomu asi řekneme v pátek ve volný den.