Hlavní obsah

Zlatá hokejka byla mimořádně vyrovnaná, rekordman Jágr však triumfoval už pojedenácté

Karlovy Vary
Aktualizováno

Už pojedenácté ovládl tradiční anketu Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hokejistu sezóny útočník New Jersey Jaromír Jágr. Letošní 46. ročník byl však mimořádně vyrovnaný, vždyť druhý Tomáš Plekanec z Montrealu zaostal za vítězem o pouhých osm bodů. Třetí skončil obhájce prvenství z loňského ročníku David Krejčí, forvard Bostonu.

Foto: Jan Malý

Jaromír Jágr.

Článek
Fotogalerie

Jágr v anketě, ve které hlasují trenéři reprezentace, mládežnických výběrů, klubů nejvyšší soutěže a zástupci Českého svazu ledního hokeje a novináři, získal 524 bodů a Zlatou hokejku vyhrál po třech letech.

"Nejdříve bych rád poděkoval všem, kdo pro mě hlasovali. Je vidět, že hokeji rozumí :-), dále hráčům a trenérům z národního mužstva. Spoluhráčům a trenérům z New Jersey Devils, majitelům a generálnímu manažerovi za důvěru a příležitost hrát za tento klub," vzkázal Jágr prostřednictvím prohlášení divákům televizního přenosu.

Dvaačtyřicetiletý útočník, který anketu poprvé vyhrál už v roce 1995 a s celkovými jedenácti triumfy nemá konkurenci, si však bronzovou sošku vysokou 76 centimetrů a vážící 25 kilogramů nepřevzal, neboť tráví dovolenou v zámoří. Z elitní desítky v karlovarském Grandhotelu Pupp chyběli i útočníci Jan Kovář s Jiřím Hudlerem.

Jágr se stal s 67 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem Ďáblů v letošní sezóně NHL, na postup do play off to přesto nestačilo. V národním mužstvu nechyběl na únorových olympijských hrách v Soči, v květnu pak absolvoval mistrovství světa v Minsku, na němž byl se čtyřmi góly a stejným počtem asistencí nejproduktivnějším hráčem Růžičkova týmu. Po skončení turnaje pak ohlásil svůj konec v reprezentaci.

V desítce je osm hráčů působících v NHL

Plekanec se mezi nejlepší desítku ve Zlaté hokejce dostal už pošesté, ani letos se však vytouženého triumfu nedočkal. Opora Montrealu, která pomohla Canadiens až do semifinále Stanley Cupu, obsadila stejně jako v letech 2008 a 2011 stříbrnou příčku. Ještě nikdy ale nebyl Zlaté hokejce tak blízko jako letos. "Pro mě je pocta být jen v desítce. A že to bylo jen o osm bodů? Já ani nevím, jak se boduje. Není důležitý, jestli jsem druhý o osm bodů nebo o dvě stě. Vážím si toho, že jsem tady," řekl Plekanec.

Loňský vítěz David Krejčí, nejproduktivnější z Čechů v letošním ročníku NHL, skončil třetí. V desítce nejlepších figuruje osm hráčů ze zámořské NHL, osmý Alexander Salák a devátý Jan Kovář působí v Kontinentální lize.

Zlatá hokejka probíhala ve třech kolech. Do toho třetího postoupila desítka hokejistů s nejvyšším počtem hlasů z prvních dvou. V rozhodujícím kole se dosud obdržené hlasy smazaly a členové Top ten sbírali hlasy od nuly.

Nejlepším juniorem sezóny byl vyhlášen člen stříbrného týmu na MS do 18 let útočník švédského Linköpingu Jakub Vrána, nejlepší hokejistkou se stala brankářka Klára Peslarová. Ocenění pro nejlepšího sledge hokejistu sezóny převzal gólman Michal Vápenka.

46. ročník ankety Zlatá hokejka:
1. Jaromír Jágr (New Jersey/NHL) 524 bodů
2. Tomáš Plekanec (Montreal/NHL) 516
3. David Krejčí (Boston/NHL) 445
4. Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL) 370
5. Tomáš Hertl (San Jose/NHL) 346
6. Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL) 327
7. Marek Židlický (New Jersey/NHL) 310
8. Alexander Salák (Petrohrad/KHL) 248
9. Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL) 243
10. Jiří Hudler (Calgary/NHL) 191
Výsledky doprovodných kategorií:
Nejlepší junior: Jakub Vrána
Nejlepší hokejistka: Klára Peslarová
Nejlepší sledge hokejista: Michal Vápenka

Reklama