Hlavní obsah

Zlatý sen se rozplynul. Hokejisté vezou z olympijských her mládeže stříbro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napodruhé obrat proti USA nevyšel. Přesto vezou hokejisté do šestnácti let z olympijských her mládeže v Jižní Koreji stříbrné medaile. Ve finálovém zápase podlehli Spojeným státům 0:4.

Foto: OIS/Joe Toth

Šimon Katolický (vpravo) se snaží prodrat přes Logana Lutnera

Článek

Zatímco v základní skupině se stejným soupeřem prohrávali už 1:4 a nakonec dokázali utkání otočit, podobného průběhu se finálový zápas v Gangwonu tentokráte nedočkal. Američané se z výsledku poučili.

V první třetině měli o něco dravější nástup, byť jejich první větší šanci brankář Láryš ještě ve druhé minutě pokryl. Jenže v polovině osmé minuty hasil velkou šanci soupeře faulem Reisnecker a Spojené státy vstřelily v přesilové hře, jak se později ukázalo, vítěznou branku. Mickey Berchild dostal přihrávku na kruh a střelou z první propálil českého gólmana.

Češi se snažili o vyrovnání. Střelecky byli dokonce v zápase aktivnější, ale otevřené obrany využívali Američané k protiútokům. Láryš dvakrát odolal až drtivému tlaku do branky, ale v 21. minutě už kapituloval po střele JP Hurlberta, který si vyjel zpoza branky do lepší střelecké pozice a mířil přesně.

Svěřenci kouče Milana Razýma bojovali statečně, ale nedařilo se jim vytvořit dlouhodobější tlak. V nejzajímavějších šancích dvakrát neuspěl Tomek, kterého pokaždé vychytal brankář Wendt. S blížícím se koncem utkání vrhl národní tým všechny síly do útoku. Za to ale pykal. V úvodu poslední pětiminutovky vyrazili Američané do protiútoku, který využil podruhé v zápase hrdina finále Mickey Berchild.

Ve snaze vstřelit alespoň čestný gól se Razým rozhodl už dvě a půl minuty před koncem odvolat brankáře. Český tým ale v šesti fauloval a z přesilové hry udeřily Spojené státy počtvrté, když se prosadil Zane Torre.

I přes finálovou porážku 0:4 ale zanechal český tým na olympijských hrách dobrý dojem. Z Jižní Koreje se navíc vrací se stříbrnými medailemi.

Reklama

Související témata: