Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:2Zářez! Mladé české hokejistky připravil o šanci na medaili z MS hodně kontroverzní gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechno bylo naprosto otevřené. České hokejistky do 18 let se ve čtvrtfinále mistrovství světa v Östersundu praly s Finskem. Ve třetí třetině dokázaly otočit na 2:1. Po následném vyrovnání soupeřek ale přišel pět a půl minuty před koncem zlomový a velmi krutý moment, na který už reprezentantky zareagovat nedokázaly a prohrály 2:3.

Článek

Při finské přesilovce česká brankářka Michaela Hesová vyrazila střelu z levého kruhu a čelila dorážce Salonenové. Nemohla však pořádně chytat.

V brankovišti se totiž dostala do kontaktu s Keränenovou. Tu sice do gólmanského prostoru nejprve mírně natlačila česká obránkyně Slavíčková, ale finská útočnice nejevila jakýkoliv zájem brankoviště opustit.

Odtáhla Hesovou z ideální pozice a česká gólmanka už se marně natahovala po dorážce. Švédské rozhodčí Ida Henrikssonová a Veronica Lovensnová ukázaly na branku, ale šly se ještě podívat na video. Jenže ani po několikaminutové konzultaci kontroverzní gól neodvolaly.

České hokejistky jednoznačně mohou cítit křivdu. „K výkonům rozhodčích se vyjadřovat nebudu," nejprve řekl pro hokej.cz kouč Dušan Andrašovský. Pak ale dodal: „Je to tragédie. Nikdo nám nic nevysvětlil. V průběhu zápasu jsem se s rozhodčími snažil dvakrát komunikovat, ale nechtěly se mnou mluvit. Viděl jsem tam několik sporných momentů. Ani tak nejde o fauly, ale spíše o posuzování icingů, ofsajdů..." kritizoval trenér a vrátil se ke klíčovému gólu.

„Myslím si, že když je brankářka kontaktována v brankovišti u zákroku nebo těsně před ním, gól by podle pravidel neměl platit. Jestli jsem to dobře viděl v opakovaných záběrech. Jestli se pletu, tak se omlouvám," doplnil.

Na reakci sice Češky měly ještě přes pět minut, ale šance při power play už neproměnily a po zápase smutně sklonily hlavu. Postup do semifinále měly na dosah. A to i přesto, že od 9. minuty prohrávaly, když se trefila Salonenová poprvé.

Kouzlo finské brankářky Kuja-Halkolaové prolomila až v úvodu třetí části Tereza Plosová, na jejíž trefu navázala o pár minut později přesilovkovou ranou Linda Vocetková. Výběr Suomi pak ovšem skóre otočil dvěma góly přesně během 120 sekund a zvítězil 3:2.

„Viděl jsem obrovský strach o výsledek. Udělali jsme několik chyb. Měli jsme hrát aktivně a nebát se. Ale i tak jsem na tým hrdý, nechal tam srdce," doplnil Andrašovský.

Pro české juniorky, které mohly projít poprvé od roku 2015 mezi nejlepší čtyřku, turnaj ještě nekončí. V sobotu od 12:00 vyzvou v utkání o páté místo Slovensko, dalšího poraženého čtvrtfinalistu. Finky v semifinále narazí na Kanadu, druhou dvojici tvoří USA a domácí Švédsko.

Mistrovství světa hokejistek do 18 let v Östersundu (Švédsko):
Čtvrtfinále:
Finsko - ČESKO 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Branky: 53. a 55. Vanhanenová, 9. Salonenová - 41. Plosová, 47. Vocetková.
Švédsko - Slovensko 6:1 (2:1, 2:0, 2:0)
O udržení - 1. zápas:
Švýcarsko - Japonsko 5:0 (1:0, 0:0, 4:0).

Reklama

Související témata: