Hlavní obsah

Z NHL do Rigy dorazí i nastupující generace

PRAHA

Balaštík místo Jágra, Barinka místo Šlégra. Jiná jména než před rokem ve Vídni budou sledovat čeští hokejoví příznivci během mistrovství světa v lotyšské Rize. Zatímco před rokem měl trenér Vladimír Růžička nepřeberné množství možností, jak sestavit tým pro světový šampionát, kouč Alois Hadamczik je nyní v mnohem složitější situaci.

Článek

Většina tradičních opor totiž postoupí se svými týmy do play-off NHL, Šlégr a Kuba jsou do konce sezóny mimo hru, další hráči jako Špaček nabídku reprezentační nominace předem odmítli. Po šesti letech se také český výběr bude muset obejít bez gólmana z NHL.

Ale to nemusí automaticky znamenat, že reprezentační tým bude slabší. Některá jména sice českým fanouškům příliš mnoho neřeknou, ale v zámoří už si dokázala vydobýt velmi slušnou reputaci. Příklad? Obránce Phoenixu Zbyněk Michálek.

Do zámoří odešel už jako junior, nyní ve svých třiadvaceti letech slýchá chválu hokejových legend. "Dokáže tvrdě pracovat v každém zápase, nic nevypustí ani v tréninku," vysekl mu poklonu Wayne Gretzky, jenž ho ve Phoenixu vede. "Mohl by být v týmu pro příští olympiádu," domnívá se. Podobných talentů má Hadamczik k dispozici více -Krajíček, Barinka, Klepiš...

Výborný by měl být vůdcem

Výběr "zelenáčů" ale do Lotyšska nepojede, vůdci týmu by měli být zkušení hráči, pětinásobný mistr světa David Výborný i nejvytíženější bek Toronta Tomáš Kaberle by u obhajoby zlatých medailí měli být! "Bude hodně záležet na tom, jak se po skončení základní části budu cítit," nevypadal však ještě před časem Kaberle příliš přesvědčeně. "Slíbil mi, že pojede," řekl včera ČT Hadamczik.

Přesto se čeští fanoušci mohou dočkat i těch nejzářivějších hvězd z NHL. Hadamczik je připraven do týmu vzít i hráče mužstev, která nepřežijí první kolo bojů o Stanley cup. "Moje rozhodování zda jet či ne určitě nebude mít souvislost s trenéry nároďáku," prohlásil Patrik Eliáš z New Jersey, který se při olympiádě zranil hned při prvním zápase.

Kdo může být brzy k dispozici z NHL?
TORONTOT. Kaberle
FLORIDAKrajíček, Olesz
NY ISLANDERSMartínek
WASHINGTONKlepiš
PITTSBURGHMelichar
EDMONTONDvořák, Hemský
MINNESOTAŠkoula
PHOENIXZ. Michálek
COLUMBUSBalaštík, Klesla, Výborný Hrdina,
CHICAGOBarinka, Vrbata
ST. LOUISČajánek

Reklama

  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán