Hlavní obsah

Česko - Finsko 8:5Senzační česká otočka! Dvacítka po neskutečném comebacku bere cenný bronz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neuvěřitelný zápas se šťastným koncem! Čeští hokejisté do 20 let prohrávali s Finskem v souboji o bronz už 2:5, šesti góly v řadě za dvacet minut nakonec předvedli úžasnou otočku na konečných 8:5. Dvě minuty před koncem srovnal Becher a o patnáct sekund později rozhodl Hamara. Národní tým tak navázal na loňské stříbro, kdy prolomil osmnáctileté čekání na medaili, a znovu získal cenný kov. „Mužstvo vytvořilo tým. A to není samozřejmost,“ oceňoval trenér Patrik Augusta.

Čeští hokejisté po vítězném duelu o třetí místoVideo: Matěj Vybíral, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Göteborg (od našeho zpravodaje) - Eduard Šalé se vrátil do elitní formace ke Kulichovi a Šapovalivovi a hned po půlminutě měl obrovskou šanci. Zjevil se sám před brankou, ale bekhendovou kličku nedotáhl do úspěšného konce.

Češi se poté k ničemu nedostávali, naopak vinou nedůsledností v obranném pásmu čelili finským šancím. A neúspěšně. Kumpulainen si v 7. minutě naprosto jednoduše vyjel od mantinelu až mezi kruhy, otřel střelu o nohu Maštalířského a překonal Michaela Hrabala, který dostal důvěru i pro sedmý duel šampionátu.

O minutu později bylo ještě hůř. Hamara se za brankou nechal snadno odzbrojit, Nyman dostal pas na levý kruh a zblízka na bližší tyč propálil Hrabala. Ten inkasoval dva góly ze tří střel a trenéři ho poprvé na turnaji stáhli z branky, do které tak premiérově zamířil Jakub Vondraš. „Byl jsem celkem v šoku. Ale hlavu jsem měl úplně prázdnou, na nic jsem nemyslel a jen jsem se soustředil na svůj výkon,“ popisoval Vondraš.

Ten měl zpočátku hodně práce, ale ustál oslabení a následně mu proti Keskinenovi pomohla horní tyč. Před přestávkou národní tým dostal k dispozici přesilovku, kterou proměnil už po osmi sekundách. Melovský parádní křižnou přihrávkou vybídl Kulicha, jenž protrhl střelecké trápení a snížil na 1:2.

Do druhé třetiny museli trenéři udělat vynucenou změnu v sestavě. Redlich si těsně před přestávkou poranil ruku a duel pro něj skončil, ve druhé formaci ho tak nahradil třináctý útočník Hujer.

Český výběr dokázal využít i druhou přesilovku. Po založení útoku zůstal mezi kruhy volný Jakub Štancl a se štěstím propasíroval kotouč za Kokka. Jenže místo povzbuzení přišla rychlá rána do českých plánů.

Už za 15 sekund si Nyman pohrál v útočném pásmu s Přibylem a naservíroval kotouč Heleniovi před poloprázdnou branku. A jen o 19 vteřin později inkasoval Vondraš znovu. Hujer pokazil rozehrávku a český gólman už neměl šanci dosáhnout na zakončení Hämeenaha.

Stejný hráč navíc o pět minut později využil přesilovku po zbytečném přestupku Štancla, který hrál se zlomenou hokejkou. Finský forvard nabral rychlost na pravé straně, snadno si obhodil Hamaru a svou akci zakončil povedeným bekhendovým blafákem. Brzy po českém srovnání to tak rázem bylo 2:5. „Říkal jsem hráčům, že venku už nám asi nikdo nevěří. Ale my jsme si pořád věřili, že můžeme i tenhle stav otočit,“ svěřil se trenér Augusta.

Naději vykřesal do přestávky Ondřej Becher, který se v oslabení dostal do brejku, na hraně ofsajdu si bruslí skvěle zpracoval kotouč a vypálil k levé tyči. „Hodně jsem se bál, aby to nebyl ofsajd. I rozhodčí mi říkali, že to bylo o milimetry. Naštěstí to vyšlo,“ radoval se střelec.

Ve 45. minutě navíc čeští mladíci dostali k dispozici třetí přesilovku a i tu bleskově využili. A znovu to byla spolupráce Melovského s Kulichem, který z pravého kruhu opět vypálil nechytatelně a snížil na 4:5.

Národní tým se těžko dostával do tlaku, ale kouč Patrik Augusta sáhl už tři minuty k risku bez brankáře. Ten se 116 sekund před sirénou vyplatil. Šalé narýsoval žabičku na Kulicha a jeho střelu doklepl do sítě pohotový Becher. „Netrefil jsem kotouč ideálně, se štěstím to klaplo,“ řekl s úlevou.

Místo prodloužení dokázali Češi rozhodnout ještě v základní hrací době. Jen o patnáct vteřin později nenápadné nahození Tomáše Hamary zaplavalo k tyči a spustilo obrovskou českou euforii. „Chtěl jsem hodně odčinit ty dva inkasované góly, na kterých jsem měl podíl. O to větší radost jsem měl z takové trefy. Paráda,“ radoval se bek.

Český obrat posléze potvrdili trefami do odkryté branky Rymon a Becher, jenž zkompletoval hattrick. „Kluci udělali tým. Nebyl jediný problém, že by někdo neměl někoho rád. Takové věci byste cítil. Drželi spolu od prvního zápasu, i když se nepovedl,“ oceňoval Augusta.

Česká dvacítka tak stejně jako před rokem získala medaili, tentokrát bronzovou. „Myslím si, že tuhle medaili si bude hodně lidí pamatovat. Já si vždycky dělám srandu, že jsme s Robertem Reichlem v roce 1992 vyhráli bronz, ale on si nepamatuje, že jsem s ním byl tehdy v týmu. Věřím, že tentokrát si mě Alby pamatovat bude,“ rozesmál se Augusta na adresu svého asistenta.

„Mrzí mě jenom, že tady s námi nemůžou být zranění Robin Sapoušek s Adamem Jiříčkem. Alespoň jsem s nimi hned po zápase mluvil po telefonu. Padla samozřejmě klasická hláška: ‚My vám ty medaile přivezeme!'“ culil se zkušený kouč. „Tým táhli správní lídři, ostatní se přidali. Moc jim gratuluju, respektuju je. Byla pro mě radost za nimi stát na střídačce,“ vzkázal Augusta.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu
Česko - Finsko 8:5 (1:2, 2:3, 5:0)
Branky a nahrávky: 17. Kulich (Melovský, Hamara), 29. Štancl (Melovský, Becher), 40. Becher (Štancl, A. Čech), 45. Kulich (Melovský, Hamara), 59. Becher (Kulich, Šalé), 59. Hamara (Kulich, Becher), 59. Rymon, 59. Becher - 7. Kumpulainen, 8. Nyman (Kaskimäki, J. Pulkkinen), 29. Helenius (Nyman, Kaskimäki), 30. Hämeenaho (Kulonummi, Lassila), 35. Hämeenaho (Kulonummi, Keskinen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Murray (Kan.) - Nyquist (Švéd.), Rampír (ČR). Vyloučení: 5:4. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 9647.
Česko: Hrabal (8. Vondraš) - Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Bareš, Melovský, S. Redlich - Rymon, Becher, Štancl - Maštalířský, M. Přibyl, Židlický - Hujer. Trenér: P. Augusta.
Finsko: Kokko - Kulonummi, J. Pulkkinen, Salin, Pieniniemi, Kangas, Kärki, Väisänen - Hämeenaho, Lassila, Naukkarinen - Nyman, Helenius, Kaskimäki - Halttunen, Keskinen, Männistö - Koskipirtti, Bau, Kumpulainen. Trenér: Mikkola.

Reklama