Hlavní obsah

Slovensko - USA 6:3Další obrovské překvapení na MS dvacítek! Zámoří tentokrát šokovalo Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další senzace hokejového MS hráčů do 20 let je tady. Po nečekaném vítězství Česka nad Kanadou tentokrát šokovalo zámoří Slovensko. To zvítězilo nad favorizovanými Spojenými státy americkými 6:3. V brance Slovenska zazářil osmnáctiletý Adam Gajan, který zneškodnil třiatřicet střeleckých pokusů obrovského favorita. Po úvodním nezdaru s Finskem si Slováci ve středečním duelu skupiny B v Monctonu zajistili první body do tabulky a posunuli se na průběžné třetí místo před čtvrté USA. Ve skupině A. kde hrají i mladí Češi, Kanada vyhrála nad Německem 11:2.

Foto: Ron Ward, ČTK/AP

Američan Luke Hughes (vlevo) v souboji se slovenským hokejistou Adamem Sýkorou na MS dvacítek.

Článek

První dvacetiminutovku vyhrál favorit 2:1 a nezdálo se, že se chystá další překvapení šampionátu. Slováci vedli 1:0, zámořský tým ale skóre otočil. Zajímavostí je, že při trefě na 1:1 slovenský trenér zkusil využít výzvu a nechal zásah přezkoumat u videa. Sudí však prohřešek proti pravidlům neodhalili a Slováci museli do čtyř. Oslabení ustáli, ale v době, kdy už hráli v plném počtu, inkasovali druhý gól.

Klíčovou pasáží utkání pak byla  v aréně Avenir Centre druhá třetina. Slováci ji vyhráli 3:0 a překlopili utkání na svoji stranu. Na gól Němce z první části hry navázali přesnými zásahy Dvorský, Bačo a Mešár.

Ve třetí třetině pojistil slovenský triiumf nejprve Repčík a skóre uzavřel trefou do prázdné branky Čiernik.

Talentovaný Bedard řádil

Ve skupině A, kde hrají i čeští reprezentanti, si výsledkově spravila chuť Kanada. Favorit vyhrál nad Německem vysoko 11:2, když zazářil sedmnáctiletý talent Connor Bedard. Ten zaznamenal hattrick a posbíral i čtyři asistence, čímž vyrovnal kanadský rekordní zápis. Hattrick dal také Dylan Guenther, Olen Zellweger přispěl třemi nahrávkami a alespoň bod si připsalo 12 kanadských hráčů.

Před více než deseti tisíci diváků přestříleli Kanaďané svého soka 52:16 a jejich převaha se promítla i do skóre, když už o první přestávce vedli 3:1. Definitivně pak rozhodli smrští ve druhém dějství, které opanovali výsledkem 6:0. I díky trestu německého beka Rayana Bettahara na pět minut a do konce utkání nastřílel zámořský celek za druhou dvacetiminutovku pět přesilovkových branek, čímž stanovil nový rekord juniorského MS. Celkem vyhráli Kanaďané na góly v početní výhodě zřídka vídaných 7:1.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let
Skupina B
Slovensko - USA 6:3 (1:2, 3:0, 2:1)
Branky a asistence: 3. L. Nemec (Žlnka, Š. Nemec), 31. Dvorský (Štrbák, Repčík), 32. Bačo (Groch, Kmec), 34. Mešár (Š. Nemec, Šotek), 51. Repčík (Kmec), 60. Čiernik (Š. Nemec) - 5. Boucher (McGroarty, Gauthier), 7. Brindley (Hutson, Stramel), 56. Boucher (Gauthier, Cooley). Rozhodčí: Magnusson (Švéd.), Salonen (Fin.) - Goncalves (Fr.), Grillo (USA), vyloučení: 4:2 na 2 min, navíc Bačo 5+DKZ a Connors 5+DKZ, využití: 1:1, oslabení: 0:0, 6438 diváků.
Slovensko: Gajan – Š. Nemec, Funtek, Štrbák, Nátny, Kmec, Groch, Bečár – Mešár, Petrovský, Honzek – Sýkora, Dvorský, Čiernik – Žlnka, L. Nemec, Repčík – Dej, Štefančík, Bačo - Šotek
USA: Mbereko – Peart, Hughes, Hutson, Chesley, Ufko, Behrens, Mittelstadt – Gauthier, Snuggerud, Cooley – McGroarty, Blake, Lucius – Boucher, Savage, Duke – Brindley, Connors, Stramel – Lipkin.
Skupina A
Kanada - Německo 11:2 (3:1, 6:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. Guenther (Bedard, Zellweger), 14. S. Wright, 18. Bedard (Stankoven, Roy), 22. Bedard (Stankoven, Clarke), 34. Bedard (Zellweger, S. Wright), 37. Guenther (Bedard, Zellweger), 39. Clarke (Fantilli, Dach), 40. Guenther (Bedard), 40. Stankoven, 42. Ostapchuk (Korchinski, Bankier), 51. Roy (Bedard, Korchinski) - 12. Kechter (Bader, Sinn), 55. Sinn (Oswald, Krening). Rozhodčí: Yerkovich (USA), Harnebring - Persson (oba Švéd.), Konc (SR). Vyloučení: 5:6, navíc Bettahar (Něm.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 7:1. Diváci: 10 263.
Aktuální tabulka skupiny A
1.Česko2200014:26
2.Švédsko2200012:06
3.Kanada2100113:73
4.Německo210012:120
5.Rakousko200020:200

Reklama